5 snabba frågor: Martin Lindström, grossist och antiscampi

Det började med ett upprört mejl från en medlem i Naturskyddsföreningen. En vecka senare fattade skaldjursfantasten och grossisten Martin Lindström ett beslut som kommer att kosta honom en halv miljon, men får honom att sova gott om nätterna.

Hej Martin, du är grundare till grossistföretaget Lindström Handel som har både ICA och Axfood som kunder. Från och med nu plockar ni bort pangasius och jätteräkor från sortimentet. Vad fick er att fatta det här beslutet?

En medlem i Naturskyddsföreningen hörde av sig och var irriterad över att vi sålde pangasius. Efter det fick jag kontakt med Naturskyddsföreningens marina expert och fick tillgång till mer fakta om odlingarna av pangasius och jätteräkor. Sedan sov jag på saken och bestämde mig. Vi vill alltid göra de bästa valen som går. Sedan tidigare säljer vi till exempel ingen tonfisk, svärdfisk eller annat som är rödlistat. Jag har också själv besökt jätteräkodlingar, blivit tveksam till om det går schysst till och bytt leverantör. Nu trodde vi att vi bidrog till arbetstillfällen för lokalbefolkningen. När jag förstod att det snarare var tvärtom var beslutet enkelt. Vi vill inte bidra till social orättvisa. Från och med nu gör vi inga nya beställningar på scampi och pangasius. Vi kommer att sälja ut det vi har på lager, det tar cirka 2-4 månader, sedan kommer de inte längre att finnas i vårt sortiment.

Vad riskerar ni genom att ta bort pangasiusen och jätteräkorna?

De här produkterna är efterfrågade av våra kunder och vi riskerar att släppa in konkurrenter. Men den risken är vi beredda att ta. Vi får slåss med andra varor istället. Vi är ute mycket hos våra kunder och kommer då att berätta för butikerna hur vi resonerar och varför vi valt att sluta med de här varorna.

Ni kommer att förlora en del pengar på det här. Hur tänker du kring det?

Ja, det kommer att kosta oss en halv miljon i minskade intäkter. Men det handlar trots allt bara om två produkter i vårt sortiment. Våra säljare kommer som sagt att lägga mer tryck på andra produkter istället. Och det finns fördelar också. Det är mycket debatt kring jätteräkor och pangasius och det är en infekterad fråga. Då är det skönt att slippa saluföra just de produkterna. De kan också komma att bli svartlistade nationellt och då är det istället en risk att ha dem på lager.

Vad kan du ge för råd till alla som kämpar för att få bort scampin helt från den svenska marknaden?

Jag tror det gäller att fortsätta påverka både konsumenternas och butikernas inställning. Få dem att välja bort scampi och på det sättet skicka budskapet till grossisterna att ”Nej tack! Vi överlever utan scampi!”.

Vad hamnar på bordet när du själv lagar fisk eller skaldjur?

Jag är en skaldjursgalning så jag tinar nog ett paket kräftor. Vätternkräftor smakar fantastiskt. Annars är jag mer en köttätare. Men där är djurhållningen väldigt viktig för mig. Jag skulle aldrig köpa in kött från Italien till exempel. Entrecote från en svensk gårdsbutik eller en Angusburgare från Irland får det bli.

Martin Lindström är grundare till grossistföretaget Lindström Handel som importerar omkring 1 000 ton fisk och skaldjur om året. Martin brinner för god mat, bra djurhållning och social rättvisa.

6 thoughts on “5 snabba frågor: Martin Lindström, grossist och antiscampi