5 snabba frågor: Sue Edwards – komposterare och ekogeni

Sue lyser av engagemang och drivkraft. Något som speglar av sig i hennes framgångar. På lite drygt 15 år har hennes jordbruksmetoder, med syfte att förbättra miljön och produktiviteten, spridit sig till 15 miljoner av Etiopiens 20 miljoner jordbrukare! Jag fick möjlighet att träffa Sue för en kort intervju mitt i hennes späckade schema med rundabordssamtal och seminarier.

Hej Sue och välkommen till Sverige! Hur kommer det sig att du valde att flytta till Etiopien för att börja jobba med jordbruksfrågor?
Jag har alltid velat se om det ekologiska jordbruket kan vara en hållbar lösning på livsmedelskrisen och om det kan förbättra livsvillkoren för alla de fattiga lantbrukare som finns runt om i världen. Och det visade det sig vara! Det är underbart att se vilka framgångar vårt sätt att bruka jorden har fått och hur allt fler människor kan dra nytta av det.

Kan du berätta lite om den typ av jordbruk som du arbetar med?
Man kan säga att det grundar sig på tre olika saker. Först och främst är det den sociala biten. Förändringen måste komma från befolkningen själva. Vi arbetar därför med 30-40 hushåll åt gången. De går samman och hittar själva strategier för att förvalta sin mark. Det handlar väldigt mycket om att skapa ett starkt förtroende och att deltagarna ska känna att de faktiskt har möjlighet att skapa en förändring.
Därefter handlar det om kretsloppstänket. Att återföra näring till jorden för att vi ska kunna bruka den även på lång sikt. Vi har löst detta genom att kompostera. Det har blivit en succé! Man komposterade inte i Etiopien tidigare, trots att det är så enkelt. Det är bara att varva grödor och gödsel, ungefär som att göra en Club-Sandwich. Sist men inte minst handlar det om att ta hand om sin boskap på rätt sätt.

Hur många jordbrukare använder sig av den här metoden idag?
I Etiopien finns ungefär 20 miljoner jordbrukare. 15 miljoner av dessa använder vår metod med kompostering. Anledningen till den stora spridningen är att alla som lär sig metoden i sin tur lär ut det till minst tio andra jordbrukare. Metoden med kompostering har blivit så framgångsrik att regeringen tagit med det som en del i sin nationella jordbruksplan.

Arbetar både män och kvinnor med metoden?
Det är en mycket viktig fråga. Etiopiska kvinnor får av tradition inte plöja jorden. Det innebär att ensamstående kvinnor är beroende av att få hjälp av en man  för att plöja sin mark. Som betalning betalar kvinnan tillbaka av skörden. För att komma runt detta beslöt vi att satsa på kryddor och örter eftersom de har hög avkastning. Det visade sig mycket lyckat och de ekonomiska förutsättningarna för många kvinnor har blivit avsevärt mycket bättre.

Vad är ert nästa steg?
Vi var tre stycken som började och nu är vi miljoner som tillämpar metoden. Vi fortsätter utveckla arbetet och sprida det vidare vilket vi kan göra tack vare våra donatorer, bland annat Naturskyddsföreningen. Det finns stora möjligheter att skapa en hållbar livsmedelsförsörjning så länge vi gör det i samspel med naturen och samtidigt skapar goda livsvillkor för människor.

Sue Edwards är född och uppvuxen i England men har sedan 1968 levt och verkat i Etiopien. Idag leder hon organisationen ISD (Institute for Sustainable Development). En organisation som skapat nya förutsättningar för miljoner människor genom ett nytt och hållbart sätt att arbeta inom jordbruket. Naturskyddsföreningen har stött ISDs arbete sedan 2005.

One thought on “5 snabba frågor: Sue Edwards – komposterare och ekogeni