Reflexioner från Vattenfalls årsstämma.

Vattenfall har en nyckelroll i energiomställningen och måste tydligare ta sitt ansvar. Nu går det för långsamt. En tredjedel av investeringarna går till förnybar energi och efter 2016 planeras två tredjedelar att gå till förnybart. Det är bra, men borde naturligtvis vara 100% redan idag.

Företaget kommer att öka sina utsläpp från ofattbara 94 Mton ytterligare när två nya kolkraftverk i Tyskland snart kommer i drift. Vattenfall lovar sen att inte bygga mer kolkraft innan det blir möjligt att samla in koldioxiden med CCS.

På Naturskyddföreningens direkta fråga om vad företaget gör för att avveckla kolkraften och när de kommer att lyckas blir svaret att det kommer att ta lång tid:  ”EU har en färdplan mot 2050”. Att stänga kolkraftverk anses omöjligt:  ”Det är en del av Europas energisystem”, svarar den norska VD:n. Det är inte acceptabelt, föreningen kräver en snabb avveckling av kolkraften. Först då minskar utsläppen!

Samtidigt konstaterar VD:n att hälften av elproduktionen måste förnyas om 10-20 år. Både företagens kärnkraftverk och kolkraft är ålderstigna. Vattenfall måste inse att det nya måste bli helt förnybart, utan vare sig kärnkraft eller kol.

Det här inlägget är skrivet av Sven Hunhammar, avdelningschef klimat, energi och transporter.

One thought on “Reflexioner från Vattenfalls årsstämma.

1. Jag tycker att det är olyckligt att ni är så negativa till kärnkraft. Vi klarar oss inte utan en säker och billig energiförsörjning. Kalla vinterdagar blåser det ingenting och solenergin är svag i vintermörkret. Väl fungerande kärnkraft avger bara värme som utsläpp. Uranet kan återanvändas med ny teknologi. Låt er inte styras av flumvänstern!