Sverige ser inte längre ut som du tror

Skogsbruket i Sverige behöver förändras, och det kommer inte att ske utan en skärpt lagstiftning och andra politiska beslut. Därför bedriver Naturskyddsföreningen nu ett intensivt arbete för en ny skogspolitik.

Om du lagt märke till att skogen inte längre verkar må bra så har du tyvärr sett helt rätt. Kanske har favoritskogen där du lekte som barn plötsligt förvandlats till ett kalhygge. Kanske har de gamla stigarna försvunnit och ersatts av djupa spår från skogsmaskiner. Du kanske har rest i landet och sett hur skogslandskapet blir alltmer monotont. Eller så har du helt enkelt följt med i skogsdebatten, kanske sett vår skogsfilm på TV eller bio?

Allt fler svenskar blir medvetna om miljöproblemen i skogen. Det finns alldeles för många exempel på skövling av oersättliga skogar och direkt olämpligt skogsbruk från alla delar av landet. Dessutom innebär det ”normala” skogsbruket, även när det bedrivs enligt lagar och regler, för det mesta alldeles för lite naturhänsyn. Detta beror i sin tur på skogsvårdslagens låga ambitionsnivå och bristen på motivation för skogsägaren att ta hänsyn, vilket i sin tur är resultatet av nuvarande (och tidigare) regeringspolitik.

Politiker, det är dags för nya tag! Ni har utan tvekan svenska folkets stöd: hela 92 % anser att lagen bör skärpas. Sverige är värt en ny skogspolitik!

Naturskyddsföreningen kraftsamlar nu för skogen, för att få ut budskapet. Vi har t ex haft information på många av SJ:s tåg under våren. I juni bjöd vi riksdagsledamöter på ”skogslunch” i Kungsträdgården, 6 av 8 partier deltog i givande diskussioner. I juli hade vi ett välbesökt seminarium i Almedalen om människans plats i skogen. Och det är bara början…

Ta del av vårt budskap här:

Våra åsikter om skogen:

Fler resurser:

Vi har fått mycket positiv feedback på vår kommunikation. Många människor är oroade över vad som händer. Vi har också – inte oväntat – fått mothugg från skogsindustrin och deras företrädare, både tämligen resonabla och mer ohämmat hårdföra. Läs gärna dessa inlägg och jämför med din egen upplevelse av verkligheten.

Helt klart finns det en hel del skogsägare som skulle vilja ta större naturhänsyn men som inte kan, av ekonomiska skäl eller rent av beroende på lagen. Som jag visat i en tidigare bloggpost kan det till och med löna sig att ta mindre hänsyn, vilket självfallet är helt oacceptabelt och ovärdigt en land som anser sig vara föregångare på miljöområdet.

Vi ses i skogen!

PS du vet väl att du kan följa (och gilla!) oss på Facebook

…och på Twitter:

2 thoughts on “Sverige ser inte längre ut som du tror

1. Det här är en annan kommentar!!!! Nu hittar jag ingen sida där man kan tala om att man inte längre har råd med medlemskap. Så här arbetade man förr i vissa kretsar. ”Lätt att gå med” men det finns ingen stans man kan begära urträde.Jag har letat överallt men finner bara flera sidor om medlemsskap. Ni ska ju agera miljövänligt??????? varför skicka tre påminnelser innan man blir avförd som medlem. Tänk Till !!!!!

2. Hej Leif,
    Det finns massor av ärenden man kan ha gällande sitt medlemskap. Att höja en månadsgåva, att adressändra, att avsluta sitt medlemskap mm. I samtliga fall ska man kontakta medlems- och givarservice som du kan nå på medlem@naturskyddsforeningen.se.

Sent svar, vi vet, förlåt, men det var svårt att hitta din fråga gällande medlemskapet i ett gammalt blogginlägg.

Hoppas att våra vägar korsas igen i framtiden.

Mvh Kristoffer, ansvarig webbredaktör