200 energismarta lågstadieelever

I tisdags så hade Grindskolan i Norrtälje en Energifallet-dag med hela lågstadiet. Temat var energi och teknik och eleverna fick göra skyltar med energismarta tips, de såg på teater med Spara och Slösa och mycket mer! Lågstadieläraren Iréne hade varit på en av Energifallets workshops och tagit med idéerna tillbaka till skolan direkt!

komprimerad-blogg8

Klockan halv nio rivstartade dagen och jag hann precis prata med några av eleverna innan vi drog igång. Dagen innan hade de kollat på Energispanarfilmen (från övningen Energismarta dagar) som en introduktion, och eleverna visste redan mycket om alla energitjuvar som finns runt omkring oss. Genast sa de åt mig att släcka lampan, för i klassrummet var det minsann tillräckligt ljust tack vare solen! Och jag släckte lydigt lampan, för de hade ju rätt!

komprimerad-blogg

Eleverna delades upp i grupper och gick till olika stationer i omgångar. På stationen för transport fick eleverna berätta om hur de tar sig till skolan och reflektera kring vilka sätt vi kan förflytta oss på och hur mycket energi olika transportsätt kräver. Lärarna på Grinskolan använde sig av Spaningskorten från övningen Stoppa energitjuvarna! för att låta eleverna rita och skriva olika transportsätt och hur stora och små energitjuvar den typen av transporter är. Vad behöver vi för att röra oss och gå till skolan? ”Blodet!!”, ropar en elev entusiastiskt. ”Mat!” Ropar en annan. Ja, en ostmacka är också energi! Men den kan vi inte stoppa i bilen, ostmackan är bättre att stoppa i magen så att vi kan gå och cykla.

Eleverna fick prata om energislöseriet som sker när vi slänger massa mat och vad vi kan göra för att minska slöseriet. Vad skulle vi t.ex kunna göra med all mat som affärerna slänger? Vi pratade också om vad det finns för olika energislag, ”Hur kan naturen hjälpa oss att värma vatten?”

komprimerad-blogg2

Spara berättade för Slösa om alla knep som finns för att spara material och Slösa fick gå till en loppis för första gången och lära sig att sortera i materialåtervinningen i en sketch som två av alla dessa fantastiska lågstadielärare spelade upp!

Det var inspirerande att få se alla lärarnas påhittighet och barnens totala fokus!

På måndag så tar jag mig till Rindö skola, som ligger utanför Vaxholm för ett återbesök hos Åse som har jobbat med Energifallet länge. Det blir andra besöket som Åse och hennes elever får från oss på Energifallet och det ryktas om att hennes elever har blivit energiambassadörer som sprider det energismarta tänket i hela skolan! Det kallar jag inspirerande!

/Johline, kommunikatör och fortbildare på Energifallet