4 sätt att undvika gifter i barnmaten

Bly i barngröt? Gift i nappflaskor? Världens farligaste ämnen i svensk fisk? Låter som dåliga skämt, men är dessvärre sant. Skadliga kemikalier är omöjliga att slippa undan tack vare kass politik och oansvariga företag. Barn är särskilt känsliga. Men det går att undvika en hel del kemikalier, bland annat genom att vara lite petig i matbutiken. Här är fyra tips.

1. Satsa på ekologiskt. I de flesta jordbruk används kemiska bekämpningsmedel för att bli av med skadedjur, svamp och mögel. Gifterna kan skada både naturen och arbetarna. Dessutom kan rester finnas kvar i maten, vilket är vanligast på frukt och grönt. Vissa frukter – som vindruvor och persika – besprutas med medel som verkar inifrån. De går alltså inte att skölja bort. Forskare menar att småbarn är särskilt känsliga för rester av bekämpningsmedel. Genom att köpa ekologiskt får du mat från jordbruk som skippar kemiska bekämpningsmedel. Fråga därför efter ekologiskt i butikerna, och övertyga förskolan att satsa på ekologisk fruktstund.

2. Servera maten på annat än plast. Plast + värme + mat = dålig kombo. Plast som värms upp läcker oftare kemikalier. Ska du servera något varmt eller tillaga något är det bättre att göra det med porslin, glas, trä eller rostfritt stål.

3. Nobba konservburkar. På insidan av burken finns BPA, det vill säga samma ämne som numera är förbjudet i nappflaskor för att det är hormonstörande. När du har möjlighet – välj tetror eller färska råvaror istället.

4. Håll koll på fisken. Svensk fisk kan innehålla höga halter av dioxiner och kvicksilver, som tillhör två av världens farligaste ämnen. När de kommit in i våra kroppar stannar de kvar i fettvävnaderna eller förs över till våra barn genom graviditet och amning. Abborre, gädda, gös från insjöar och strömming från Östersjön är därför ingen härlig mat för varken barn eller kvinnor i barnafödande ålder.

Med ekomat och lite kemikaliekoll kan vi lätta trycket på våra barns kroppar, naturen och samtidigt vara solidariska med människor i fattiga delar av världen. Men lagstiftningen och politiken måste också skärpas! Hjälp oss genom att bli medlem i Naturskyddsföreningen för 24 kr/mån. Ju fler vi är, desto större press kan vi sätta på beslutsfattarna. I år kommer vi bland annat att hjälpa kommuner att giftsanera förskolor och driva en stark ekokampanj. Vi behöver ditt stöd!

Kommentera

18 thoughts on “4 sätt att undvika gifter i barnmaten

  1. jag trodde det fanns bpa även på insidan av pappförpackningar/tetror? Jag har alltså fel? Gärna det isåfall 🙂

  2. Hej Mimmi och Nacki!
    Vi bedömer att tetror är ok att använda. Gällande glasburkar så har ofta locken BPA på insidan. Dock är det ofta en luftspalt mellan mat och lock. I en konservburk ligger ju maten direkt an mot BPA-ytan, ofta under lång tid, innan maten äts upp.

    MvH
    Ulrika, chef miljögifter på Naturskyddsföreningen.

  3. En fråga bara. Nyheterna har sagt att vissa gifter som finns i barngröten kommer från jorden. Men om jag lagar vanlig havregrynsgröt med ekologiska havregryn finns det inte gifter i den också eftersom växterna tar upp det från jorden?

    •  Funderar på samma sak. Jorden där det odlas kan ju vara skräp, oavsett hur ekologiskt det är i övrigt. Med det sagt så föredrar jag att köpa eko, ändå.

    • Hej Julia,

      Jag kollade med vår chef för jordbruksfrågor och fick det här svaret. /Jonas webbredaktör, Naturskyddsföreningen
      \”Det stämmer att gifter från jorden kan finnas kvar i sädesslag som sedan blir
      gröt, bröd etc. Ett exempel är kadmium, som är kan vara cancerframkallande och
      finns naturligt i jorden, olika mycket på olika ställen. Idag kommer ny kadmium
      till åkrarna framförallt genom nedfall från luften. Det är kadmium som
      ursprungligen kommer från trafiken. Men även konstgödsel gör att mängden
      kadmium ökar i jorden. Särskilt tidigare hade konstgödsel höga kadmiumhalter. I
      Sverige har halterna av kadmium i konstgödsel minskat tack vare en miljöskatt
      på kadmium, vilken tyvärr togs bort för drygt två år sedan.
      Naturskyddsföreningen var självklart starkt kritiska till att regeringen tog
      bort konstgödselskatten för ett par år sedan. Vi arbetar för att en ny skatt på
      konstgödsel ska införas, så att användningen minskar. Vi är också kritiska till
      att avloppsslam sprids över åkrarna eftersom det gör att halterna av
      tungmetaller ökar i jordarna. Så för att svara på din fråga; ja, det kan finnas
      tungmetaller i ekologiska havregryn, mjöl etc.  Men produkterna kommer
      åtminstone från ett jordbruk som inte använder konstgödsel, och man slipper
      dessutom andra kemikalierester som kan finnas kvar efter konventionellt
      jordbruk.\”

      Mvh
      Gun Rudquist, avdelningschef för marint, jordbruk och miljörätt, Naturskyddsföreningen

  4. Bra med info! Vill dock tillägga att semper har sedan en tid tillbaka inte BPA i sina lock på barnmaten.

    Lagar mycket själv men är enkelt med burkar när man är på resande fot!

  5. Så vilket är bäst göra egen gröt/mat av ekologiska varor till barnen eller ska man köpa barnmat på burk?

  6. I dag talas det i pressen om gifterna som finns i vår mat. Er text ovan bekräftar. Två frågor som jag hoppas få svar på:

    1.
    I stället för konservburksmat rekommenderas tetraförpackad mat. Hur är det med den plastfilm som klär insidan av sådana förpackningar, t ex när innehållet är surt (t ex juice) eller när varma produkter hälls i dessa förpackningar (t ex krossade eller passerade, beredda tomater)?
    2.
    Apropå gifterna i druvor, de som inte går att skölja bort, då de kommer från gifter som finns inuti frukterna. Innehåller inte russin samma sorts gifter?

    Hoppas att någon har svaret.

    Mathias

  7. Hej!

    Ang. \” Plast + värme + mat = dålig kombo.\”

    Hur är det med att odla ätliga växter i plastkrukor på jättevarm inglasad balkong som kan bli uppåt 50 grader (kanske 60?) om jag inte öppnar några fönsterrutor?

    Om man tar krukor av samma plast som är till matlådor för microvågsugnar – är det ok?

    • Hej Linn!

      Inte helt lätt att svara på din fråga, eftersom jag inte känner till
      migrationsfrekvensen för de eventuella kemikalier som kan lossna från plast i
      just matlådor avsedda för microvågsugnar, vid 50-60 grader. Men som i alla
      sammanhang när det gäller farliga kemikalier och oron därikring så är det bästa
      att undvika en situation, som man annars går och undrar över. Kanske du kan
      använda behållare av glas eller rostfritt stål?

      MvH,

      Ulrika Dahl, chef Miljögifter
      på Naturskyddsföreningen

Kommentering är stängd.