5 snabba frågor: Aron Schoug, låtskrivare och klädbytare

Aron är aktuell med en musikvideo som han har gjort till Klädbytardagen den 21 april. Här berättar Aron om hur han tror att vi kan få de unga engagerade i miljöfrågor och hur viktigt det är med lust, motivation och glädje för att rädda världen. Se och lyssna även på den ovanligt kloka musikvideon.

Hej Aron. Hur kom du på att göra en musikvideo till Klädbytardagen?
Två av mina kollegor på Naturskyddsföreningens traineeprogram projektleder klädbytardagar. Det är en så bra grej så jag ville gärna vara med på ett hörn och hjälpa till. Jag tycker att det är kul att skriva sånger och har några kompisar som håller på med film så det föll sig naturligt att göra en musikvideo. Jag tror att en mer konstnärlig opinionsbildning kan locka folk som inte orkar sätta sig djupare in i alla frågor.

Brukar du själv byta kläder eller handla second hand?
Jag handlar inte så mycket kläder men när jag väl gör det blir det ofta second hand. Mitt bästa fynd är en svart jacka som jag kom över på en mindre klädbytardag för tre, fyra år sen. Den har jag burit nästan konstant sedan dess.

Du är trainee hos Naturskyddsföreningen – vill du berätta om något av de projekt som övriga trainees arbetat med?
Ett av projekten handlar om skolinformation vilket jag tycker är väldigt inspirerande eftersom jag är lärare i grunden. Det är den uppväxande generationen som ska bygga framtidens hållbara samhälle och det är därför så viktigt att de är engagerade och har god kunskap. Vi måste ge dem verktyg men även lust och motivation att använda dem.

Vad tror du kan få unga att engagera sig mer i miljöfrågor?
Jag tror att det är viktigt att frågorna kan kopplas till de ungas egna liv och kännas aktuella i deras vardag, annars filtreras de bort i bruset. Det är också viktigt att få någonting tillbaka på det personliga planet som kunskap, erfarenheter, glädje, vänner eller värdefulla kontakter. Folk är kanske lite mer ”ego” idag än förut men då får man försöka vända det till nåt positivt, eller hur? Identifiera vad som driver folk, vad de gillar att göra och försöka fånga upp dem där.
Avslutningsvis tror jag att det är viktigt att få fram att vi kämpar FÖR något bra, inte MOT något dåligt. Det hållbara samhället måste vara attraktivt och vägen dit måste kantas av vinster (inte nödvändigtvis ekonomiska) snarare än av uppoffringar. Om jag ska sammanfatta min hållning med en fras så får det bli: ”Det ska vara kul att rädda världen”.

Vilken miljöfråga engagerar dig starkast just nu?
Vi måste omvärdera vår relation till naturen. Istället för att arbeta MOT den – tämja, tygla, kontrollera och allt det där – måste vi börja arbeta MED naturen. Teknik som anpassar sig efter naturens villkor är, i längden, effektivare än sådan som kämpar mot den och samma sak gäller förstås även livsstil och politik.
Att arbeta med naturen innebär inte bara att dra nytta av den utan även att ta hänsyn till dess gränser och ge den tid att återhämta sig. På klimatområdet har man identifierat 350-gränsen, som är en maxgräns för hur mycket koldioxid planeten tål. Jag tycker att det är viktigt att hitta dessa gränser globalt på fler områden samt att även översätta dessa till lokala förhållanden. Då kan alla tydligt se vilket spelrum vi har att röra oss inom.
Jag tror på att integrera ekologisk hållbarhet i FN:s milleniemål eftersom man sedan länge vet att människa och natur är sammanlänkade. Det är lönlöst att sträva efter fattigdomsbekämpning om vi samtidigt underminerar den bas av naturresurser och de ekosystemtjänster som mänskligheten är beroende av för överlevnad och utveckling.
—————————————————-
Se Arons musikvideo:

Aron deltar i Naturskyddsföreningens traineprogram som är till för unga människor som vill hjälpa till att rädda världen. Är du också intresserad av att bli trainee? Läs mer här:

4 thoughts on “5 snabba frågor: Aron Schoug, låtskrivare och klädbytare

1. Videon gör mig verkligen glad. Jag gillar också Arons inställning till miljöarbete. Way to go.

2. Trevlig video! När det gäller att skapa engagemang så tror jag faktiskt mera på de unga. I min generation, 60-talisterna, är det ibland svårt att få respons. Många av oss är alldeles för bekväma och inte beredda att göra några uppoffringar. Men man kan inte förändra andra, bara sig själv. Jag har därför börjat blogga om hur jag i vardagen försöker göra bra val.

Kommentering är stängd.