Ämnesövergripande undervisning och cool elbilspool

”Över förväntan”, var en spontan kommentar på vår senaste inspirationsträff om hållbar utveckling i skolan. Nu vet vi inte exakt hur hög eller låg förväntningen från början, men att döma av de glada minerna och spralliga samtalen så var träffen riktigt skojig och inspirerande.

Energitjuv Sanna

Ett gött gäng bestående av nyfikna lärare, hållbara rektorer, muntra föreningsaktiva och en och annan peppad pappa från alla möjliga håll i Västra Götalands län, samlades på Studiefrämjandet i Göteborg för att under ett par timmar filura kring temat hållbar utveckling i skolan. Ja, sen var ju också Agnes, Sanna och energitjuvarna där.

Energifallet skyltar

Dessa grejor var gänget intresserade av att få reda på mer om:

–       Hur kan man jobba ämnesövergripande?

–       Tips om övningar och arbetssätt som har fungerat

–       Hur kan man jobba med temat mat?

–       Politisk påverkan

–       Hur kan man lyfta frågan om människors beteenden?

–       Hur föräldrar och medlemmar kan engagera sig

–       Hur jobbar andra lärare och skolor?

–       Är det någon som vet om det finns en elbilspool här?

Diskussionerna blev livliga, kloka huvuden slogs ihop, samstämmiga fann varandra och mailadresser utbyttes kors och tvärs. Tecken på att frågan är intressant. Och viktig!

Energifallet hemsida Gbg

Vi provade också på ett par övningar ur Energifallet och Tema mat. Hur skapar man uppmärksamhet kring en fråga man vill driva? Det tar övningen ”Skapa publicitet – förändra världen!” upp. Visste ni att svenskar äter 19 kilo bananer per person och år? Eller att Sveriges hushåll slänger mat för 24 miljarder kronor om året? Och vilka diskussioner kan man ha med klassen kring dessa fakta?  Det får man reda på i övningen ”5 frågor kring mat, konsumtion och hållbar utveckling”.

Diskussion Gbg

Är du också sugen på en inspirationsträff om hållbar utveckling i skolan? Är ni en grupp lärare och rektorer som vill veta mer om hur det går att använda våra läromedel? Eller är ni ett gäng i den lokala kretsen som bara tycker att skolan är en fantastiskt viktig grej att engagera sig i, och vill veta hur man kan gå tillväga? Eller kanske en blandad skara skolintresserade? Vi anpassar träffen efter er! Skriv till agnes.vungi@naturskyddsforeningen.se