Blåstångskärlek och havstulpanssex

Vi är många som älskar havet, men vi är också många som inte vet så mycket om allt som händer under ytan. För att öka kunskaperna om detta satsar Havsnätverket nu på att ge låg- och mellanstadielärare utbildning om Barnens Hav: Östersjön. Första kursen hölls i juni, och temat blev oväntat nog kärlek och romantik.

bild

Klockan 8.00 i torsdags ringde det in, och arton lärare samlades på Saltarö Gamla skola. Efter en smarrig macka inledde Charlie, aktiv i Havsnätverket, med att berätta om varför Östersjön är ett så speciellt hav. Redan efter en halvtimme var vi inne på romantiken bland blåstång och havstulpaner. Blåstångens kärleksliv är väldigt intensivt, den fortplantar sig nämligen bara i fullmånens sken under maj och juni. Havstulpanen är speciell på ett annat vis, den är nämligen det djur som har längst snopp i förhållande till sin egen storlek.
”Det här är perfekt för att väcka intresset hos eleverna”, sa någon, och det funkade ju fenomenalt på oss vuxna också.

Håvning och undervattensspaning
Efter att ha avverkat olika Östersjöproblem, som övergödning, syrebrist, och miljögifter, gick vi ut för att kolla läget i verkligheten. Vid en liten havsvik med hala klippor stannade vi för att undervattensspeja genom vattenkikare och håva efter smådjur.

IMG_0809

Snart hade vi hittat massor av kryp, och häftigast av alla var Klodyveln, en skinnbagge med snorkel längst bak. Tänk att både kunna käka från havsbotten och andas genom rumpan samtidigt! Ett annat fynd var den lilla Tångsnällan, som mest liknade en uträtad sjöhäst. Kristin, marinbiolog och aktiv i Havsnätverket, berättade att det är tångsnällehanarna som tar hand om äggen och ynglen. De bär äggen i ett veck på buken ända till de kläcks, och sedan fungerar bukvecket som en säker tillflyktsort för ynglen om fara hotar.

IMG_0815

Vattenexperiment och tångtrolleri
När regnet började falla gick vi tillbaka till skolan för att testa ett gäng experiment och aktiviteter som är roliga att göra med eleverna. Vi byggde fiskfällor och vattenkikare, hade vattensmakprovning, lät blåmusslor filtrera nyponsoppa, pressade alger och trollade med tång. Vi kollade även in olika växter och djur i mikroskåp och Tångmärlorna ledde oss åter in på kärlekssnacket. Hur tror ni Tångmärlorna får till det då? Jo, det hårda kräftskalet hindrar all parning, så hanen får klamra sig fast vid en hona och hänga där till det är dags för henne att ömsa skinn. Då passar de på!

Sen var dagen slut, men jag är övertygad om att vi alla lämnade Saltarö Gamla skola med nya kunskaper om havets (kärleks)liv och massor av idéer på hur man kan göra havsundervisningen riktigt spännande.

Vill du vara med?
Vill du också gå på Havsnätverkets utbildning om Östersjön? Nästa kurs är imorgon tisdag (den 18 juni), men ytterligare en kurs kommer att hållas fredagen den 13 september på Naturskolan i Nynäshamn. Anmälan görs via Havsnätverkets hemsida mellan den 1 augusti och den 27 augusti.

Vill du kontakta Anna Bengtsson? Mejla henne på anna.bengtsson@naturskyddsforeningen.se