Bomber och vinkorkar på KNUT-dagen i Falun

Hur kan enkla experiment förklara krångliga begrepp som energiomvandlingar, fotosyntesen och växthuseffekten? Det var frågan under Energifallets workshops på KNUT-dagen i Falun, då trettio lärare lyfte vinkorkar och sprängde bomber.

2013-09-10 13.20.09

Stort intresse för Energifallets workshops
KNUT-dagen är en årlig fortbildningsdag för pedagoger i skola och förskola, och i år var temat Maffiga Molekyler. Över 130 lärare var samlade för att gå på föreläsningar om hormonstörande ämnen, naturens molekyler och konsumtion. Och för att gå på workshops såklart! Eftersom intresset för Energifallet var så stort höll vi i två workshops, båda precis vid kanten av Falu gruvas stora dagbrott. Där hade vi dukat upp fyra bord med olika experiment. Deltagarna blev indelade i grupper, och snart dånade smällar från bakpulverbomber över gårdsplanen. En vindsnurra lyfte vinkorkar, en segelbil sladdade fram och ett minikretslopp cirkulerade kol i solens sken.

2013-09-10 11.16.10

Spännande diskussioner om kolets kretslopp
Tillsammans diskuterade vi sedan hur experimenten kan användas för att förklara annars krångliga energibegrepp. Bland annat pratade vi om kolets kretslopp, smältande grönlandsisar och om hur vi kan övergå till ett helt förnybart energisystem. Visste ni till exempel att solen ständigt ger oss 10 000 gånger mer energi än vi behöver? Och att det råder takbrist i Tyskland? Varför då? Jo, för att man satsat stenhårt på solenergi och för att det nu finns över en miljon solcellsanläggningar i landet. Vi kunde inte låta bli att kolla läget på taken runt Falu gruva och tja, någon takbrist verkade ju inte råda där i alla fall.

2013-09-10 13.21.21

Två avestaskolor satsar stenhårt på Energifallet
Sen var det sorgligt nog dags att avsluta, men vi var glada ändå eftersom två skolor, Bergsnässkolan och Marcusskolan, i Avesta bestämt sig för att använda Energifallet i alla klasser mellan årskurs ett och sex. Vilken grej!

Håll utkik här i bloggen om några veckor, för då kommer vi att rapportera om deras arbete!

Vill du kontakta Anna Bengtsson? Mejla henne på anna.bengtsson@naturskyddsforeningen.se