Chocka och flippa med cykeln!

Nu är det snart dags igen för årets cykeldag – närmare bestämt lördagen den 19 september. Hojen till ära har Energifallet tagit fram lektionsupplägg med cykeltema för årskurs 4-6 respektive 7-9.

Elever på Farstavikens skola på Värmdö har markerat ut viktiga saker att komma ihåg på en cykel. (Bild tagen i samband med Energifallets lärarfortbildning september 2014). Foto: Agnes Vungi

Cykelchocka Sverige!

Det finns få saker som har så fantastiskt många fördelar som cykeln. Hälsa, glädje, frihetskänsla, ekonomi och flexibilitet är några exempel på vad du kan få ut av att cykla. Dessutom bidrar cyklandet inte till buller och koldioxidutsläpp.Var tionde resa i landet sker på cykel men inte ens en procent av de nationella infrastrukturpengarna går till cykelbanor. På Naturskyddsföreningen vill vi cykelchocka Sverige så att det blir säkrare och okrångligare att cykla. Inspiration går att hitta bland annat i Köpenhamn, där en ringled för cyklister byggts runt hela staden. Eller i Colombias huvudstad Bogotá, där cyklandet femdubblades efter att borgmästaren cykelchockade invånarna med massor av nya cykelbanor.

> Läs mer om hur Naturskyddsföreningen vill cykelchocka Sverige

DSC01157

Cykelskylt i Berlin, Tyskland. Foto: Agnes Vungi

Lektionsupplägg à la cykelchock

Var med och cykelchocka tillsammans med dina elever. I länkarna nedan hittar du färdiga upplägg med övningar från Energifallet.se som har fått sig en särskild cykeltwist. Upplägget börjar med konkreta undersökningar kring olika transportsätt och därefter får eleverna klura på hur vi kan vara med och påverka för ett cykelvänligare samhälle. Övningarna kan spridas ut på 2-3 dagar och kan gärna genomföras under vecka 38, inför cykeldagen den 19 september.

> Till lektionsupplägg för årskurs 4-6

> Till lektionsupplägg för årskurs 7-9

DSC00759

På Farstavikens skola på Värmdö fick eleverna presenterade eleverna sina egna transportvanor genom cirkeldiagram. (Bild tagen i samband med Energifallets lärarfortbildning september 2014). Foto: Agnes Vungi

Flippa klassrummet med radioklipp om cykling

Fördjupa er ännu mer i cykelns roll för individen, miljön och samhället genom att arbeta kring intressanta radioklipp. Sveriges Radio har gjort programserien Cykla i P1 som tar upp cykelns historia och framtid, samt cykelns betydelse för staden, hälsan och ekonomin. Varje program är 25 minuter långt och passar bra för flippade klassrum. Inspireras av läraren Karin Brånebäck som i sin blogg tipsar om hur det går att flippa med Sveriges Radio.

> Till programserien Cykla i P1

> Till tips om att flippa med radioklipp

Vill ni berätta om klassens cykelchock här i bloggen? Ska ni göra en kartläggning av transporterna till och från skolan? Kanske gör ni en cykelkampanj på er ort? Om ni vill dela med er av berättelsen går det bra att maila agnes.vungi@naturskyddsforeningen.se