Död bärfis onödigaste prylen

Minns ni Felix, Natalie och de andra eleverna som premiärtestade Energifallet för några veckor sedan? I dag besökte jag klassen igen och fick vara med på både ballongbilrally och energismart matlagning. Men vi började med att prata om spaningsuppdraget de fått i läxa.

_DSC9745

Senast jag besökte Danderyds Montessoriskola gav jag nämligen alla ett uppdrag: att bli Pryldetektiver och snoka fram den allra onödigaste pinalen där hemma. Nu fick eleverna tillsammans bygga en onödiga-prylar-utställning i klassrummet, med allt från souvenirer till gammal elektronik.

Omröstning om onödigaste prylen
För att utse den allra onödigaste saken hade vi omröstning. På tredje plats kom en tårtbitsskärare, men det rådde delade meningar om den var onödig eller inte. Felix tyckte att den var helt livsnödvändig: ”Alla bitarna måste vara exakt lika stora för annars blir det krig”. På andra plats i omröstningen kom en elmätare. Själv tycker jag att det är en ganska bra pryl, framför allt i Jakten på energitjuvarna, men Oscar förklarade: ”Den är riktigt onödig. Den tar el och sen mäter den hur mycket el den tar”. Aha!

När det gäller förstaplatsen var vi alla överens, den onödigaste prylen var nämligen Williams genomskinliga plastnyckelring med en död bärfis i mitten. ”Den gör ingenting och det är ju onödigt” förklarade William, och där har han ju en poäng. Till sist pratade vi om hur det egentligen kommer sig att vi har så himla mycket prylar. Sen gav vi oss ut i den gassande majsolen.

Byggde solugnar av gamla pizzakartonger
Nu var det nämligen dags att att laga mat med hjälp av energi från solen. Tillsammans hade klassen byggt ett gäng solugnar av gamla pizzakartonger, som vi tog med upp på skolgårdens varma klippor. Läraren Annica delade ut choklad och den smälte faktiskt otroligt fort i ugnarna!

_DSC0123

Efteråt funderade vi över hur solugnen fungerar och om det skulle vara möjligt att laga riktig mat i den. Natalie var nämligen sugen på att ta med den på fisketurer. Någon trodde att det skulle funka bättre på platser med starkare stol, till exempel i Sahara. Gustav sammanfattade: ”Om jag uppfattat det rätt ska vi åka till Sahara nu och grilla fisk.” Kanske en annan dag, tänkte jag.

Ballongbilrally i gympasalen
Dagen avslutades med det utlovade ballongrallyt i gympasalen. Bilarna tävlade i längdkörning och Gustav vann med 7,49 meter. Han måste ha ätit en ordentlig frukost! När jag kom ut på skolgården efter racet såg jag hur Oscar kopplat på en plastpåse på sin ballongbil. Nu for den fram över skolgården med påsen som segel och vinden som energikälla. En framtida lösning, kanske?

_DSC9835

Innan jag gick passade jag på att fråga Annica om hur det varit att arbeta med Energifallet och hon sa:
”Energifallet är bra eftersom det är så många ämnen som integreras: teknik, fysik, kemi och alla SO-ämnena. Eleverna får lära sig att argumentera och föra resonemang. Dessutom är Energifallet kreativt och barnen tycker att det är roligt.”

Hoppas att Sveriges alla lärare håller med, så att varenda elev får lära sig att rädda världen en smula!

Bilderna i blogginlägget är tagna av Ulrica Zwenger.

Vill du kontakta Anna Bengtsson mejla henne på anna.bengtsson@naturskyddsforeningen.se