Energifallet.se är uppdaterat – hoppas det smakar!

hallonbakelser

Nu firar vi med smarriga hallonbakelser att Naturskyddsföreningens läromedel Energifallet är helt uppdaterat.

Varför ändrar vi i Energifallet som redan var så bra? Jo – det går alltid att göra saker bättre och tydligare och vi har fått bra förslag och synpunkter när vi har varit ute och hållit workshops med lärare. Du som redan känner till Energifallet kommer att känna igen dig, men förhoppningsvis tycker du att det har blivit tydligare och mer lättöverskådligt.

Den tidigare uppdelning av övningarna i ”skolan, hemmet och samhället” är borta rent visuellt, men kopplingen mellan energi, hållbarhetsfrågor och elevernas vardagsliv genomsyrar fortfarande hela materialet. Övningarna fungerar fortfarande fristående och du kan plocka delar ur materialet precis som du vill.

Via direktadressen Energifallet.se,  kommer du direkt till Energifallets startsida. Sen väljer du stadium, och hittar nio huvudövningar för F-3, tolv för 4-6 och tolv för årskurs 7-9. Precis som tidigare så är de inledande övningarna mer omfattande och innehåller flera delövningar. Framför allt den första övningen, Vad är energi? för F-3 och 4-6 respektive Tankar om energi för 7-9 som tar upp energibegrepp, människans beroende av naturen, hållbarhetsfrågor och olika typer av energikällor. Det kan bli lite tufft att klämma in allt det på ett lektionstillfälle så planera hellre för flera.

Samma sak med övningen som tidigare hette Uppfinnaren för F-3 och 4-6. Den har bytt namn till Upplev energi och är som tidigare indelad i  nio respektive elva olika praktiska övningar, som syftar till att skapa förståelse för olika energibegrepp och principer. Till varje huvudövning finns en pdf med läroplanskopplingar, dessa är också uppdaterade och har nya färger, lila, orange, turkos – för att skilja sig från första versionen.

Skapaverktyget Klassens Energibok är nu inlagt som en av övningarna. För de yngre årskurserna skapar eleverna förslagsvis innehåll som sätts samman av en eller flera lärare (det går att vara flera författare till samma bok) medan åk 5 och uppåt troligen vill vara både författare, formgivare och förläggare. Vem har inte fantiserat om att ge ut en egen bok någon gång?!

Faktablad att skriva ut har många önskat och det kommer under hösten, så följ oss här i skolbloggen och prenumerera på vårt skolnyhetsbrev så missar du inte nyheter och uppdateringar. Senaste skolnyhetsbrevet hittar du här.

Tips! Ordna en releasefest i klassen om ni publicerar en egen Klassens Energibok. Boken kan visas på en vanlig dator med uppkoppling, men om ni laddar hem appen Klassens Energibok så kan ni visa boken offline på iPad eller iPhone.

PS. Det finns risk för att det slunkit igenom korr-missar i värmen. Om du hittar något fel så blir vi väldigt glada om berättar! Enklast genom att skriva en kommentar på vår Facebook-sida, Naturskyddsföreningen i skolan. Hittar du något fel så skickar vi en klassuppsättning agent-tatueringar (F-5) eller en klassuppsättning av den populära Energifallet-tidningen (åk 6-9) som inte längre går att beställa.

Varma hälsningar från Naturskyddsföreningens skolgrupp

genom projektledare Helena Lundmark, 2014-08-10