Energifallet + SMERGY = sant

Här kommer ett tips om hur du som lärare kan använda SMERGY i undervisningen. SMERGY är Naturskyddsföreningens energieffektiviseringskampanj och namnet betyder SMart EneRGY – smart energi.  Inom SMERGY finns verktyget SMERGYmeter som gör det busenkelt att spara energi hemma. Här berättar vi hur du kan använda verktyget tillsammans med Energifallets övningar – och upptäcka hur det går att blir mer energi- och klimatsmart i vardagen!

Snabbt, enkelt och fiffigt!

Verktyget visar hur och var det går att spara energi, vare sig det gäller badrummet, vardagsrummet, köket eller hallen. Alla tips är snabba och enkla att göra, till exempel dra för gardinerna på natten eller koka på eftervärme. Det finurliga med SMERGYmetern är att det går snabbt att kolla hur mycket el man sparat, både uttryckt i kWh, kronor och CO2-utsläpp.

Gå upp i energismarthetslevel genom SMERGYmeterns tips och se direkt hur mycket du sparar – både sett till planet och plånbok!

Använd SMERGYmetern till Energifallets övningar

SMERGYmetern är ett utmärkt verktyg att använda i Energifallet-övningarna Vi spanar hemma (åk F-3)På spaning i hemmet (åk 4-6) och På spaning i hemmet (åk 7-9). I dessa övningar undersöker eleverna genom iakttagelser och intervjuer med familjen hur energi används i hemmet. Utifrån spaningen kommer eleverna med förslag på hur det går att minska användningen av energi, spara på jordens naturresurser och skydda miljön.

Genom att använda SMERGYmetern som ett verktyg får eleverna tillsammans med föräldrarna en möjlighet att sätta siffror på hur mycket energi som sparas, värdera olika energisparaktiviteter med varandra och diskutera resultaten i klassen.

Målet med övningarna är att eleverna utvecklar sin förmåga att genomföra, dokumentera och redovisa enkla undersökningar samt uppmärksamma och bli medvetna om hur energi används i hemmet. I övningen får eleverna belysa miljöfrågor utifrån trafik, energi och matvaror i elevens vardag och därmed hållbar utveckling genom konsumentperspektiv. Eleven får förståelse för hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

> Till Vi spanar hemma (åk F-3)
> Till På spaning i hemmet (åk 4-6)
> Till På spaning i hemmet (åk 7-9)

SMERGY är Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsprojekt riktat mot målgruppen 18-29 år. Naturskyddsföreningen driver kampanjen tillsammans med andra organisationer och företag i följande länder i EU: Tyskland, Österrike, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Danmark. Kampanjen kommer att hålla på fram till och med augusti 2016 och är medfinansierad av Europeiska kommissionen och svenska Energimyndigheten.
> Läs mer om SMERGY