Fnissig Energifallet-premiär

I dag är en stor dag. I morse började nämligen den allra första klassen att börja arbeta med Energifallet, och jag var på plats!

Anna Bengtsson är energiexpert inom Energifallet, Naturskyddsföreningens nya stora grundskolesatsning. Här bloggar hon om ett spännande besök på en skola.

_DSC8017

Stor satsning
Genom Energifallet satsar Naturskyddsföreningen stort på att massor av grundskoleelever ska bli riktigt energismarta. Just i dag testades övningarna av ett gäng fjärde- och femteklassare i  Danderyds Montessoriskola i Stockholm. Klassen kommer att fortsätta arbeta med Energifallet under några veckor, och ni kommer att få hänga med genom bloggen. Så håll utkik här framöver!

Fniss och mummel
Dagens Energifalletpremiär började med att vi kollade på Energispanarfilmen från övningen Energismarta dagar. Jag tror att alla tyckte att den var superbra! Den skapade i alla fall fniss och mummel och så blev det en rolig diskussion om hur man kan bli mer energismart efteråt. Tillsammans kom vi fram till att man måste veta var energitjuvarna finns för att kunna stoppa dem, så därför gav vi oss ut på energitjuvjakt.

_DSC7915

”Hela jag är en energitjuv”
Eleverna fick tjuvmärken med sig att klistra upp på alla energislukare och snart var bänkarna tomma och ett ivrigt spanande och snokande började. Brandvarnaren, lysrören och torkskåpet fick tjuvmärken, liksom den droppande kranen i städskrubben, filmprojektorn och elementen. Felix i fyran fäste en energitjuv mitt på en vägg och förklarade att ”Huset behöver ju energi”, medan Natalie i femman fäste en tjuv i pannan: ”Hela jag är en energitjuv!”.

Trafikkaos i klassrummet
Sen byggde vi ballongbilar och funderade över hur frukostmackan egentligen ger fart åt bilen. Klurigt! Alla hade tagit med sig mjölkkartonger som vi byggde själva farkosterna av, och sen använde vi ballonger, sugrör, trähjul, blomsterpinnar och tejp för att få fart på dem. Någon kom på att de annars onödiga plastkorkarna såg ut som avgasrör med en fruktansvärd stank av gammal sur mjölk i. Ett tips är att diska ur kartongerna innan bygget. Sen provkörde vi bilarna i klassrummet och snacka om trafikkaos. Jag ser fram emot finalrallyt i gympasalen!

_DSC7990

Läraren: ”Jätteroligt!”
Under det intensiva byggandet passade jag på att haffa elevernas lärare Annica och kort fråga henne om hennes första intryck av Energifallet: ”Jätteroligt! Det är ju precis det här man ska jobba med inför de nationella proven i sexan”, sa hon.

Till sist fick alla eleverna några spaningsuppdrag att utföra hemma. Hur det gick kommer jag att berätta mer om nästa gång vi möter Felix, Natalie och alla de andra eleverna här i bloggen.

Håll utkik om ungefär två veckor. Vi ses!

Bilderna i blogginlägget är tagna av Ulrica Zwenger

Vill du kontakta Anna Bengtsson mejla henne på anna.bengtsson@naturskyddsforeningen.se