Från söder till norr, Energitjuvar och dess jägare på Sverigeresa

Den 7 mars åkte Lisen och jag till Örebro för att på vårens första CETIS teknikkonferens hålla workshops för tekniklärare som arbetar på grundskolan. Det var officiellt startskottet för min jakt på Sveriges Energitjuvar. Sedan dess har jag varit från söder till norr i landet, inspirerat och blivit inspirerad och lärt mig otroligt mycket på vägen. Eldsjälar i hela landet har fortbildas i hur de kan leta upp och stoppa Energitjuvar. I sin tur så är våra jägare nu i full gång med att utbilda mini-jägare i Sveriges skolor.

För två veckor sen var Lisen och jag med CETIS teknikkonferens i Malmö, för en och en halv vecka sen höll jag en fortbildning i Stockholm och sedan i Växjö med Agnes. Innan dess var jag i Uppsala och Örebro. Under veckan som gick var jag i Norrbotten, norr om Polcirkeln upp till Gällivare, sen Haparanda och en sväng över gränsen till Tornio innan vi höll sista fortbildningstillfället för denna Norrbottenturné i Luleå. Just nu är jag tillbaka i Malmö och sitter och tänker på alla fantastiska pedagoger som jag mött under den senaste månaden. Ni ger mig verkligen hopp.

2014-04-10 19.20.17

I vanliga fall så befinner jag mig i Stockholm, men just nu känns det som att SJ är min lokaltrafik. I torsdags så firade jag födelsedag på Teknikens hus i Luleå med ett 50-tal pedagoger som sjöng för mig, vi pratade om vad som skulle hända om det plötsligt blev ett strömavbrott och var energin egentligen kommer ifrån innan den kommer till eluttaget i väggen. Vi kände på växthuseffekten, jagade energitjuvar och pratade om vem som egentligen har ansvaret för en hållbar utveckling. En timme efter att jag tagit en ”selfie” med en (pappers)älg så satt jag och Lisen på tåget på väg mot Stockholm där jag bytte tåg för att ta mig vidare mot Malmö, medan Lisen tog sig hem till Mora.

DSC_0763

Mellan Luleå och Malmö är det över 140 mil, ca 19 timmar med tåg. 291 timmars promenad, 48 timmars cykeltur eller ca 16 timmar med bil.

Om jag skulle resa samma sträcka söderut från Malmö så skulle jag hamna i Venedig i Italien. Jag skulle också kunna ta mig till Milano och även till Paris med marginal (bara ca 115 mil!). Jag skulle också kunna ta mig till St Petersburg i Ryssland. Så stort är vårat fantastiskt vackra avlånga land. Och möjligheterna för miljösmarta resor finns! På www.diebahn.de så finns det resor till Milano som tar 26 timmar och till Paris 23 timmar från Stockholm. För mig så känns det inte så långt bort längre.

Screenshot 2014-04-13 09.41.23

Att vara ute i Sverige och prata om hållbar utveckling med er ger mig otroligt mycket hopp. Och just hopp är någonting som vi har pratat mycket om under resans gång. Även om vi alla känner oss oroliga över vad framtiden kommer att innehålla så är hoppet någonting av det viktigaste vi har och kan ge. Barnen vill vara med och förändra, de är beredda att göra det och många unga gör det redan. Det gäller att vi visar möjligheterna och att vi tror på möjligheterna och på positiv förändring. Det är då vi tillsammans kan skapa en hållbar utveckling.

Jag vet att vi kan.

/Johline, Kommunikatör Energifallet