Full fart framåt för Naturskyddsföreningens skolarbete!

Det har varit tyst i Naturskyddsföreningens skolblogg ett tag. Men det är inte för att vi har trappat ner på skolverksamheten – tvärtom! Vi jobbar på för fullt och utvecklar nya material och samarbeten samtidigt som vi fortsätter vidareutveckla befintliga material och projekt. Här är några av de saker vi gjort!

Skolprogrammet Energifallet högstadiespecial

Sedan 2015 har högstadieklasser runt om i Sverige fördjupat sig i frågor om energi, klimat, och hållbar konsumtion i kombination med studiebesök på Ikea. Det förberedande skolarbetet utgår från övningar i Naturskyddsföreningenens läromedel Energifallet. Eleverna använder sedan sina kunskaper och perspektiv för att utforska Ikeas hållbarhetsarbete – lokalt, nationellt och globalt – genom ett specialutformat besök bakom kulisserna på Ikeas varuhus. Det senaste året har studiebesöken fått mer fokus på cirkulär ekonomi, textila material och just nu jobbar vi fram ett moment om mat och klimat.

Läs mer om Energifallet högstadiespecial här

Till alla Energifallets övningar för åk F-3, 4-6 respektive 7-9

Elever provsmakar Ikeas utbud av vegetariska rätter – surdegspizzan fick högsta betyg. (Provsmakningsmenyn kördes som testmoment under ett studiebesök på Ikea Jönköping i mars 2019).

Nya faktablad  – och fler är på gång!

Under 2018 och 2019 har vi tagit fram flera nya faktablad om allt möjligt mellan atmosfär och mylla.

Håll utkik efter kommande faktablad om  biologisk mångfald, ekologiskt jordbruk samt livscykelperspektiv på mobiltelefoner.

Till alla Naturskyddsföreningens faktablad för skolor

Solelever – ett soligt samarbete om förnybar energi

Projektet Solelever är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Håbo, Sigtuna och Upplands-Bro kommuner med start 2019. Tillsammans med skolor skapar och testar vi ett koncept som kan bidra till att stärka elevers kunskaper kring energi och klimat med särskilt fokus på solenergi. Genom projektet får medverkande skolor även möjlighet att utveckla samarbete över ämnesgränser och med olika samhällsaktörer.

Läs mer om projektet Solelever här

Malmöskolor för hållbar utveckling

Naturskyddsföreningen samarbetar med Malmö stad för att främja skolors arbete med hållbar utveckling. I projektet Malmöskolor för hållbar utveckling med start våren 2019 erbjuder vi skolor processledning och stöd i arbetet med att identifiera och implementera strukturer för att arbeta aktivt och långsiktigt med lärande för hållbar utveckling (LHU).

Genom projektet vill vi också öka vår kunskap om hur vi kan stötta skolor i deras hållbarhetsarbete och i förlängningen inspirera ännu fler skolor att arbeta strategiskt med hållbar utveckling.

Läs mer om projektet Malmöskolor för hållbar utveckling här

 

På återseende här i skolbloggen!

/Vi som jobbar på Naturskyddsföreningens skolenhet,

Helena Lundmark, Agnes Vungi, Katarina Sandberg, Lisa Holmberg och Susanna Zeller