En gymnasieskola i Malmö för hållbar utveckling

Hösten 2013 startade den nya gymnasieskolan Malmö Latin. Därmed gick startskottet för projektet Modellskolan i Malmö som i första hand har fokus på att ettorna under sina tre kommande gymnasieår får en utbildning för hållbar utveckling. Det handlar inte om att skapa ett fokusområde utan snarare om att skapa en solid bas som rustar eleverna för den verklighet som de kommer att stå inför när de kliver utanför skolan om några år.

Tisdag den 11 februari hade skolan invigning med stor pompa och ståt. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh klippte banden och Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson höll tal om projektet Modellskolan på Nya Malmö Latin! Besökarna fick ta del en guidad tur som hölls av skolans elever och genom att integrera en dansuppvisning, musik, radioinspelning och skulptur i rundturen så fick vi ta del av mer än skolbyggnaderna. Det starkaste intrycket för mig var nog inblicken vi fick i elevernas skaparglädje.

2014-02-11 14.04.54

Naturskyddsföreningen är tillsammans med Malmö stad och Malmö högskola vi i full gång med att skapa denna skola för hållbar utveckling. Malmö Latin är en skola där Naturskyddsföreningen finns på plats för att stödja lärare och skolledning i att aktivt och genomgripande arbeta med hållbar utveckling i alla ämnen. Vi stöttar i skolan i att skapa utrymme för eleverna att uttrycka sitt miljöengagemang i såväl estetiska former som genom konkreta aktiviteter. Den nyrenoverade skolan har gröna tak och utrymme för egen odling, kompostering, klimatsmart mat och sopsortering så klart! Tillsammans planerar Naturskyddsföreningen och skolan flera spännande projekt, bl.a. en egen solcellsanläggning som skall involvera samtliga elever i övningar kring förnybar energi.

Läs också Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Kalsssons bogginlägg om invigningen.

2014-02-11 13.50.13

Jag lyckades även få min fantastiska elev-guide att posera tillsammans med Erik Lensell som, tillsammans Sophie Nordström, är Naturskyddsföreningens representanter på Modellskolan Malmö Latin fram till. Erik arbetar också med Naturskyddsföreningens grundskolesatsning i Skåne, Energifallet i Skåne. Intresserad av grundskola? Läs mer här.

/Johline, Energifallet