Havet i klassrummet, på stranden och i gummistövlarna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna Wiklund gör just nu sin praktik inom Naturskyddsföreningens havsnätverk. Bland annat har hon arbetat med Barnens Hav, havsnätverkets fortbildningsdag om hur lärare kan undervisa om havet och Östersjön. En solig oktoberdag fick hon följa med en av de deltagande lärarna och hennes trea på strandbesök. Här berättar hon om hur det gick till!

Det är en kall och klar höstmorgon när jag möter upp läraren Ann. Tillsammans ska vi i ta med hennes treor till en strand i närheten för att se vad som kan gömma sig under ytan. När alla har gummistövlar på fötterna och varma jackor ger vi oss iväg. Utrustade med håvar och hinkar går vi till stranden som ligger bara några hundra meter från skolan. Där får eleverna snart syn på dagens största och läskigaste fynd; en stor död fisk. Den får ligga kvar i vattenbrynet och snart hamnar andra intressanta organismer i hinkarna. Bland annat hittar vi snäckor och passar på att prata om hur de skiljer sig från musslor. Snäckor har ett skal, musslor har två. Ett gäng ger sig ut på expedition i vassen medan några andra elever fångar småfiskar som får flytta ner i hinkarna. Vi hittar även en gråsugga och till vår skräckblandade förtjusning får vi även möjlighet att studera blodiglar närmare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ytterligare en iakttagelse är att gummistövlar både kan ha hål och ha en begränsad höjd på skaftet. Många av eleverna kan därmed intyga att Östersjöns vatten är riktigt kallt i oktober. Men jag undrar om det verkligen är en olyckshändelse att några av fötterna blir blöta? Stundtals verkar det mest skoj!

Efter uppvärmning av fötter och med lunch i magen samlas hela klassen i klassrummet. Där tittar vi tillsammans, med hjälp av dator och projektor, på vilka djur som finns i havet. Eleverna delar med sig av sina egna erfarenheter kring möten med maneter, krabbor och annat spännande. Med inspiration både från stranden avslutar vi med att måla olika djur och växter som gömmer sig under ytan. Det blir fantastiska undervattenslandskap!

20131021_135439