Hej högstadielärare – kolla in detta!

Har du och dina elever koll på begreppen cradle to cradle, cirkulär ekonomi och CSR? Är ni sugna på ett studiebesök i näringslivet och ta chansen att påverka på riktigt? Vi erbjuder skolor i sju svenska städer att delta i vår högstadiesatsning kring läromedlet Energifallet.

Pilotstäder lägger grunden för nationell satsning

Under 2015-2017 satsar Energifallet extra på högstadiet. Satsningen innebär att skolor arbetar med Energifallets övningar kring energi- och resursanvändning kopplat till den egna livsstilen och till företags samhällsansvar. 2015 är ett pilotår då skolor i städerna Jönköping, Linköping, Norrköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Västerås testar konceptet. Erfarenheterna från dessa skolor kommer senare att utgöra modellen för fler skolor som får chansen att delta.

Klass 9A solberga

Foto: Kalle Melander.

Viktiga kunskaper och verklig påverkan

Klassrumsarbetet förbereder eleverna för ett studiebesök på närliggande IKEA-varuhus. Energifalletövningarna Följ t-shirten och På spaning i hemmet passar särskilt bra inför besöket eftersom de handlar om livscykelanalyser respektive livsstil. Med hjälp av uppslag som dyker upp i klassrummet får eleverna formulera frågeställningar till varuhuspersonalen. Här finns också möjlighet att få påhälsning av Naturskyddsföreningen – vi kommer gärna till er skola och berättar om vårt arbete med konsumtions- och livsstilsfrågor.

Under studiebesöket får klassen komma bakom kulisserna på IKEA-varuhuset och chans att ställa frågor om allt från energismarta tips och produkters livscykler, till socialt och miljömässigt ansvar hos företag. Väl tillbaka i klassrummet kan arbetet följas upp med till exempel en kampanj, en utställning eller ett blogg- eller debattinlägg. Eleverna får på så sätt möjlighet att omsätta sina kunskaper i verklig påverkan.

Klassens erfarenheter utvärderas efteråt tillsammans med Naturskyddsföreningen.

> Läs mer och se vilka skolor som deltar under 2015.

> Till alla Energifallets övningar för högstadiet.

Vill du göra en intresseanmälan eller ställa frågor om satsningen?
Maila agnes.vungi@naturskyddsforeningen.se

Undrar du fortfarande vad cradle to cradle, cirkulär ekonomi och CSR betyder? Spana in Energifallets ordlista – nu uppdaterad med massor av ord och uttryck!

One thought on “Hej högstadielärare – kolla in detta!