Hela Sverige cyklar, save the date(s)!

Lördagen 6 september arrangerar lokala kretsar över hela landet en klimat- och cykeldag. Veckan innan är ett perfekt tillfälle att använda cykeln som ett pedagogiskt verktyg för att skapa en konkret och rolig utgångspunkt för att prata hållbar utveckling i klassrummet. Vad ska ni hitta på?

IMG_20140418_170629

Mer cykeltrafik kan öka tryggheten och minska bullret i städer, luften blir renare och vi blir friskare tack vare gratisträningen som cyklandet medför! Det är dessutom sjukt kul att cykla! Ett hälsosammare, roligare och miljövänligare sätt att transportera sig på är svårt att hitta och med cyklingen snackar vi därmed ett hållbart samhällsbygge på många nivåer.

Cykelns fördelar, både för människa och miljö, tänkte vi på Naturskyddsföreningen uppmärksamma och därför arrangerar lokala kretsar över hela landet en klimat- och cykeldag 2014! Den 6 september 2014 hålls verkstäder, cykeltävlingar, cykelutflykter och mycket mer över hela landet! Vad vill du hitta på där du bor eller jobbar? Vi snackar cykel, klimat, hållbar samhällsbyggnad, tips och trix. Vet du till exempel vilka arbetsplatser och skolor som uppmuntrar till cykling i din stad?  Eller vilka partier som är cykelvänligast? Den 6 september är riksdagsvalet bara en vecka bort, så då är det hög tid att kika närmre på det!

2014-03-27 10.43.00

Inspireras av personer som Jesper Lissmark Hult, initiativ som cykla 0-100, Malmös cykelgarage och reparation vid centralstationen. Bilfria dagar och städer, säkrare och bredare cykelbanor och klimat- och miljösmarta konstruktioner som t.ex. en av mina personliga favoritbroar, Årstabron! PUSH Sverige cyklar till Klimatriksdagen tillsammans med alla som vill och Energifallets projektledare Helena har lovat att den vikcykel som Naturskyddsföreningens personal får låna på rikskansliet ska bli hennes nya kompis i stan! Jag minns hur lokalpolisen kom och kollade säkerheten på våra cyklar när jag gick i grundskolan, kanske dags för er skola att lyfta luren och kalla på patrull?

Den 6 september är en lördag, men hela veckan innan är perfekta dagar för cykelsnack i skolan och kanske en cykelutflykt med klassen! Ni kan även jobba med Energifallets övningar som pratar om energi. En övning som t.ex. Trafikspanarna för åk 4-6 kan vara en bra ingång!

Save the date(s) och skvallra för oss om hur ni tänker engagera er i den lokala kretsen, i skolan, på jobbet, eller vartän ni planerar att styra upp ett cykelevenemang! Då kan vi hjälpa till att sprida och stötta med informationsmaterial.

Är du medlem i Naturskyddsföreningen? Logga in på Naturkontakt och läs mer. För er andra – hör av er (och mer info kommer snart)! klimatnatverket@naturskyddsforeningen.se

/Johline Lindhom, Energifallet