Klädbytardag – på lördag nära dig

klädbytardag-986x370Den 18 april infaller Naturskyddsföreningens populära klädbytardag som i år har spridit sig även till Danmark, Norge och Finland! Det är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta.

De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Under förra årets klädbytardag genomfördes 102 arrangemang med 11 400 besökare som bytte cirka 32 500 plagg med varandra. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla fantastiska klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 22 ton kemikalier, 122 ton koldioxid och
81 000 kubikmeter vatten!

I år arrangerar vi etthundraelva klädbyten runt om i landet. Ofta samarrangeras även klädbyten med leksaksbyten.
> Hitta ditt närmaste klädbyte här!

 

I vårt läromedel Energifallet finns övningar som passar in på temat kläder och konsumtion.

Återvinn och återanvänd F-3 småFör lågstadiet finns övningen Återvinna och återanvända där eleverna får kunskaper om material i vardagliga föremål, hur och varför de källsorteras samt hur återvinning av material fungerar.

 

4-6_pryldetektiverna_sma

I övningen Pryldetektiverna för mellanstadiet funderar eleverna över sin konsumtion, sin egen livsstil och vilka saker som egentligen behövs.

 

7-9_t-shirt_sma

För högstadiet tipsar vi om övningen Följ T-shirten  där vi följer en t-shirts resa från vagga till grav med diskussioner om energianvändning, klimat- och miljöpåverkan från bomullsplanta till att den blir avfall.

 

Lycka till och glad klädbytardag önskar Energifallet-teamet!