Konsumtionskoll? Tre schyssta tips till undervisningen

Vad är en konsument och vad har hen för rättigheter och skyldigheter? Hur påverkar konsumtionen miljön? Dig själv? Andra människor? 

spargris_cropped

Foto: Agnes Vungi.

Här i skolbloggen har vi den senaste tiden uppmärksammat ämnet konsumtion en hel del. Mest har det handlat om den lite mer onödiga, överflödiga konsumtionen som i längden är ohållbar för planeten. Vi skrev till exempel om Black Friday och Alla hjärtans dag, två temadagar som har kommit att kretsa mycket kring att folk ska köpa mer prylar som de egentligen inte behöver.

Alla konsumenter köper inte en massa onödiga prylar. Men alla som köper varor eller tjänster är konsumenter – med rättigheter och skyldigheter. Oavsett om man handlar en limpa bröd, ett par byxor, en frysbox eller en resa. Och all konsumtion, onödig som nödvändig, har påverkan på miljön och människor i en eller annan mening.

Här har vi samlat några tips för undervisning om konsumtion. Passar till exempel bra till Energifallets övningar Följ T-shirten (åk 7-9), Onödigaste prylen (åk 7-9) Klimatkocken för åk 4-6 och åk 7-9, Pryldetektiverna för åk F-3 och åk 4-6, samt Återvinna och återanvända (åk F-3).

Koll på märkningarna?

Bra Miljöval? KRAV? MSC? Hallå konsument har tagit fram en tabell över vad de vanligaste märkningarna inom miljö och hållbarhet innebär.

> Till märkningstabellen!

Vad betyder orden?

Cirkulär ekonomi? CSR? Greenwashing? Använd gärna Energifallet ordlista om energi, klimat och hållbar utveckling för att reda ut knepiga ord och begrepp.

> Till ordlistan!

Träffa en expert på konsumenträtt

Gör ett studiebesök eller bjud in en konsumentvägledare till skolan. Många kommuner har en konsumentvägledare som kan svara på frågor kring vilka rättigheter och skyldigheter du har före och efter köp av olika varor, och vilka val som är mer hållbara. På länken nedan har Hallå konsument (Konsumentverkets upplysningstjänst) listat alla dessa personer kommun för kommun!

> Hitta en konsumentvägledare!