Köttet – klimatbov och energitjuv

Ingenting vi äter har så stor påverkan på miljön som köttet. Köttproduktionen står globalt för större klimatpåverkan än hela transportsektorn, och konsumtionen fortsätter att öka. Många tror att flyg och bilar är de största orsakerna till global uppvärmning – och visst är de klimatvärstingar. Men faktum är att den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet mer än vad bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör – tillsammans!

Köttguiden
I veckan släppte Världsnaturfonden (WWF) Köttguiden, som är framtagen av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och som ska göra det enklare för konsumenter att välja kött som har mindre miljöpåverkan. Guiden finns både som mobilapp och som PDF och listar olika typer av kött utifrån fyra kriterier: biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurskydd och bete samt klimatpåverkan.

I samband med lanseringen intervjuades Anna Richert på WWF och Kocken Paul Svensson om hur vi kan tänka när vi väljer kött. >Se intervjun på SVT här

Vill du ta upp kött och miljöpåverkan i klassrummet?

Titta på intervjun (ca 6 min) tillsammans i klassrummet och diskutera följande påståenden (t ex genom fyra hörn eller heta stolen):

  • Vi bör äta mindre kött i Sverige.
  • Jag kan påverka klimatförändringen.
  • Jag kan tänka mig att betala mer för kött som har mindre miljöpåverkan

Klimatkocken

7-9_klimatkocken_smaKöttuiden är ett perfekt verktyg till dig som vill arbeta med Energifallets övning Klimatkocken!

I den här övningen får eleverna först fundera över matens klimatpåverkan genom att komma på det klimatvärsta sättet att göra en middag. Sedan använder de sina kunskaper för att istället komponera den klimatbästa middagen.

> Till övningen Klimatkocken för 4-6
> Till övningen Klimatkocken för 7-9
> Så tycker Naturskyddsföreningen

Lycka till med kokkonsterna hälsar Energifallet-teamet!

PS: Vill er klass berätta om sin klimatvärsta och klimatbästa middag? Gästblogga hos oss! Kontakta Agnes Vungi för mer information.

 

 

Kommentera

One thought on “Köttet – klimatbov och energitjuv

  1. Både jag och pojkvännen har funderat på att minska mängden kött, inte minst sedan den senaste miljötrenden. Köttguiden känns som ett bra sätt att välja bättre kött fast lite mindre. Det är egentligen någon som vi alla skulle tjäna på. Vi har även haft hälso- och etiska aspekter i valet att inte äta så mycket kött. Ju mer kött vi äter, desto mindre frukt, grönsaker och rotfrukter får vi i oss. Glöm inte att det inte bara är barn som måste få i sig bra näring för att växa. Vi som kommit över 30 behöver minst lika bra energi och näring för att våra kroppar ska må bra och hållas lika starka som när vi var 20.

    Tack för ett bra inlägg! Har redan laddat ner appen till min mobil!

    // Johanna

Kommentering är stängd.