Kretsloppsburkar och kära återseenden i Piteå

Piteå Kunskapsfestival – två dagar fullsmockade av inspiration och information, med fokus på hållbar utveckling, IKT och matte. Energifallet var där och pratade om kretslopp, växthuseffekten, fick lärarna att byggda ballongbilar och snubblade sen in i bekanta tekniklärare från CETIS-konferensen i Luleå.

DSC_2800-ljusare-kompri

Kommer masken överleva? Varför har det möglat bara på en pinne? Det är ju blött på ena sidan, men inte andra? MEN DET KOMMER JU INTE IN LUFT I BURKEN?! Den 21 oktober 2014 byggde jag (Johline, kommunikatör på Energifallet) en kretsloppsburk som jag döpte till Tellus (Upplev energi: 5. Bygg ett minikretslopp). Glasburk, lecakulor, 50 % blomjord och 50 % kompostjord, murgröna och pynt i form av pinnar, stenar och en orange plastbit. Plastbiten fick vara med både av intresse för vad som kommer att hända med den och det runt den, men också för att skapa lite realism – vi har ju en del plast runt omkring oss…

DSC_2931ljusare_kompri

Kretsloppsburken är ett bra sätt att prata om ekosystemtjänster, växthuseffekt och klimat och någonting ni kan följa och återkoppla till under lång tid.

Att bygga ett minikretslopp tillsammans med eleverna eller att låta dem bygga flera egna skapar engagemang och intresse för vad som händer i burken – det är ju deras egna skapelser! En till sak som är så bra med minikretsloppet är att alla resultat är bra resultat! Om växterna dör så är det en möjlighet att prata om varför. Bygg flera kretsloppsburkar som ni kan jämföra!

Allting påverkar någonting. Möglar en pinne i en kretsloppsburk så riskerar det att sprida sig till resten av burken. Vad händer med t ex masken då? Om jag släpper mitt papper eller en plastbit på marken eller kastar ut mitt tuggummi i vattnet så riskerar det att hamna i ett djur och förgifta eller kväva det. Då kanske ett annat djur går hungrigt för att det djurets mat stupade pga ett ynka tuggummi? Ekosystemen blir ständigt påverkade och störda och de återhämtar sig om och om igen, till en viss gräns. Hugger vi ner träd i Sverige så minskar jordens förmåga att ta upp koldioxid. Om vattnet, jorden och luften fylls av partiklar och gifter som inte hör dit så påverkar det vårt klimat, vår planet, vårt hem och vår egen hälsa.

Men tänk om vi börjar samåka mer? Att vi skippar bilen när vi kan och tänk om vi kan bli lite mer energismarta och använda oss av mer förnybar energi? Om jag och mina vänner väljer att äta mer vilt, ekologiskt och vegetariskt, då kan vi minska våra koldioxidutsläpp och minska vår påverkan på växthuseffekten och kanske till och med hjälpa till att öka jordens förmåga att plocka ner växthusgaser från atmosfären. Om vi väljer produkter märkta med Bra Miljöval och Svanen så kan vi minska antalet hormonstörande ämnen i vår omgivning och minska risken för både barn och vuxna att drabbas av sjukdomar på grund av gifter som de själva inte ens valt att utsätta sig för. Det finns så många saker som vi kan göra som individer och genom att göra våra röster hörda så kan vi påverka ännu lite mer! (Spana in våra påverkansövningar! Åk F-3 Uppdrag: Förändra världen!, åk 4-6 Skapa publicitet – påverka där du bor!, åk 7-9 Skapa publicitet i media – förändra världen! åk 7-9)

DSC_2868kompri

Naturskyddsföreningens läromedel Energifallet är utformat för att ge kunskap om energi, klimatfrågor och hållbar utveckling, men också för att ge handlingskraft och vilja att påverka och förändra sin omgivning till det bättre. Och för det mesta är det inte bara eleverna som lär sig…

Bland alla lärare på Piteå Kunskapsfestival så hittade jag även några bekanta ansikten från att Energifallet åkte på ”turné” med CETIS – centrum för tekniken i skolan. Ett kärt återseende för mig och förhoppningsvis så får vi snart se ett gästblogginlägg från Gällivare!

/Johline Lindholm, Kommunikatör och fortbildare, Energifallet.se