Nostalgi och flytande städer i Framtidsland

Om ett gäng ungdomar skulle få presentera sina visioner om framtiden i en maffig museiutställning – hur skulle det se ut? Det finns faktiskt att uppleva på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen heter Framtidsland och är museets största satsning någonsin. Den hade premiär våren 2014 och ska stå kvar ända till år 2019.

Hur kommer vi att bo i framtiden? Vad äter vi? Hur transporterar vi oss? Hur blir vi hållbara? Ekologiskt, ekonomiskt och socialt? Framtidsland tar avstamp på 1980-talet med en utställning av tidstypiska prylar, leder oss till vad vi håller på med just nu, och visar oss därifrån vägen mot en framtid där klimathotet tas på allvar. Målet med utställningen är att unga ska kunna gå därifrån med framtidshopp.

DSC00873

I utställningen ingår en hel vägg fylld med ord och uttryck från vår samtid

Framtidsland har tagits fram genom samtal mellan ungdomar och forskare, och ungdomar emellan. Ett trettiotal ungdomar från Falun, Kristianstad, Örebro och Linköping/Norrköping har deltagit i arbetet med utställningen.

flytandestad

Kommer vi att bo i flytande städer i framtiden? Vilka fördelar och risker finns?

Agnes, Helena och Johline från Energifallet besökte utställningen och fick dessutom träffa två av ungdomarna som deltagit i projektet med att skapa Framtidsland. Det har de gjort helt och hållet på sin egen fritid och de berättade att de tyckt det varit väldigt mycket jobb, men också väldigt givande, roligt och utvecklande. Här står Energifalletgänget tillsammans med Fanny Söderström, projektledaren för Framtidsland:

FramtidslandLäs mer om Framtidsland och andra utställningar på Arbetets museums hemsida. Det går att boka klassbesök på museet och till just Framtidsland finns särskilda lärarhandledningar.