På jakt efter energitjyvar i Skurup!

Onsdagen den 5 februari gick startskottet för Energifallet i Skåne och jakten på Energitjuvar i Skurup startade. Lärare från nästan alla skolor i kommunen deltog i Energifallets inspirationsträff.

Vi inledde med inspirationsföreläsning om Energifallet och hållbar utveckling i skolan. Efter fikapausen gick vi loss på några av
Energifallets praktiska övningar. Lärarna för de äldre åldrarna slog sina kloka huvuden ihop för att ta fram frågeställningar till löpsedlarna för övningen Energireportern. Dessutom gjorde de några värderingsövningar (4-67-9) och diskuterade hur de kunde använda dessa övningar med sina elever. Lärarna för de yngre åldrarna byggde bland annat Ballongbilar och körde Ballongbilsrally (F-34-6). (Klicka på orden och årskurshänvisningarna för att komma direkt till övningarna på www.energifallet.se !)

-Kul övning som ger tillfälle att diskutera hållbara drivmedel för transporter, uttryckte en av lärarna.

 

 

Energin steg till taket när Ballonbilsrallyt gick igång. Lärarna arbetade två och två med att på urdruckna (och urtvättade!)mjölkpaket tejpa på uppblåsta ballonger och små trähjul.. Två lärare stod tillslut som segrare och priset var äran och varsin fin Energifallet-tröja. Som tur var för alla andra deltagare så fick även de varsin Energifallet-tröja i slutet av inspirationsträffen.

Ett annat intressant samtalsämne som pratades om under träffen var skolornas egen uppvärmning. Just den skolan där inspirationsträffen anordnandes visade sig till vår förskräckelse vara eldad med olja! Inte särskilt hållbart, men en bra diskussionsstartare och tankeställare! Kommunens energirådgivare som fanns på plats lovade även att det ska bli ändring på det snart.