Pallkrageprojekt i Oskarshamn invigt

Onsdag den 19 juni invigdes Oskarshamns kommuns Pallkrageprojekt!

Brädholmen i Oskarshamn pryds nu av färgglada och grönskande pallkragar. Barn från olika förskolor i kommunen har tillverkat insektshotell, dekorerat pallkragar, sått grönsaker, bär och blommor under våren på sina skolor.

Projektledaren och stadsarkitekten Erik Hjertqvist berättar att Pallkrageprojektet  är en del i arbetet med att låta kommunens barn påverka och ta plats i stadens rum.

Förskolorna har gjort detta som ett hållbarhetsprojekt där våra pollinerande bins hotade livsmiljöer har varit ett viktigt fokus, liksom klimatförändringar och självhushållande. Barnen har funderat kring vilka växter som är bra för humlor och bin, vilka ätliga växter vi kan odla och varför är bin så viktiga för oss, berättar Erik.

På onsdagsmorgonen transporterades pallkragarna och insektshotellen till strandparken på Brädholmen. Där kommer de stå hela sommaren och skänka grönska, glädje och kunskap till förbipasserande.

Naturskyddsföreningen har bidragit med skolmaterial till förskolorna samt gjort det bi-quiz som sitter uppsatt vid pallkragarna. På Naturnytta.se finns pedagogiskt material om bin i form av övningar, faktablad, instruktioner, film och quiz.

I strandparken finns Naturskyddsföreningens Bi-quiz uppsatt. Kom och testa dina kunskaper om bin!

Skolorna har använt sig av Naturskyddsföreningens skolmaterial om bin

Foto: Katarina Sandberg