Passa på att släcka ordentligt

Det är en dryg vecka kvar till Earth Hour, den årliga klimatmanifestationen som hålls över hela världen. Massor av lampor kommer att släckas, men det finns kanske andra energitjuvar i våra hem som vi kan passa att ta hand om när vi ändå är i farten? #Klimatmaxa Earth Hour med Energifallet!

I övningarna Vi spanar hemma (F-3)På spaning i hemmet (4-6) och På spaning i hemmet (7-9) undersöker eleverna genom iakttagelser och intervjuer med familjen hur energi används i hemmet. Utifrån spaningen kommer eleverna med förslag på hur det går att minska användningen av energi, spara på jordens naturresurser och skydda miljön.

Vi spanar hemma_F-3 4-6_pa_spaning_sma_0 7-9_pa_spaning_i_hemmet_sma

Målet med övningarna är att eleverna utvecklar sin förmåga att genomföra, dokumentera och redovisa enkla undersökningar samt uppmärksamma och bli medvetna om hur energi används i hemmet. I övningen får eleverna belysa miljöfrågor utifrån trafik, energi och matvaror i elevens vardag och därmed hållbar utveckling genom konsumentperspektiv. Eleven får förståelse för hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

> Till Vi spanar hemma (F-3)
> Till På spaning i hemmet (4-6)
> Till På spaning i hemmet (7-9)

Tips! I Naturskyddsföreningens kampanj SMERGY finns tipsen som hjälper dig spara energi, pengar och i slutändan klimatet. För de äldre eleverna kan SMERGYmetern användas för att få koll på hemmet.

> Testa SMEGYmetern här

 

Lycka till! Vi ses (inte eftersom det är mörkt) på Earth Hour!