Skogen som klassrum inspirerar inomhuströtta lärare!

Flera hundra lärare från skolor runt om i landet har under hösten gått Naturskyddsföreningens och Naturskoleföreningens fortbildning Skogen som klassrum. Kristinebergsskolan från Stockholm fick i gassande sensommarsol prova på övningar i svenska, engelska, matte och NO ute i skogen.

”Titta, här ramlade det ner en snigel”! ”Shit, vilken stor spindel”! I skogsbrynet runt ängen står lärarna grupperade med varsitt vitt paraply och skakar ner djur från träden. Naturskolepedagogen Robert från Nynäshamns naturskola instruerar deltagarna hur man använder insektssugen:

Paraply

”Se till att INTE suga i det genomskinliga röret, då hamnar spindlarna i munnen på er istället för i burken”. Övningen är till för att visa på mångfalden i naturen och reaktionerna runtom är enstämmiga: Inte visste jag att det fanns så många olika djur uppe i träden!

Nästa övning berör också mångfalden i naturen, men med inriktning på svenska. Placerade runt inplastade alfabetsark lyssnar deltagarna vidare på Robert, och på given signal piper alla iväg ut i skogen för att leta reda på föremål som börjar på respektive bokstav. Diskussionerna går varma för att kunna fylla hela arket:

Alfabetsark”Det här kan ju vara ett Eklöv, men också bara ett Löv, ett Äpple men också ett Omoget äpple, och en plastpåse, den kan ju symbolisera Nedskräpning”. Arken fylls men utan att utse någon vinnare, det är inte det viktiga i leken. Men hur går vi nu vidare? Gruppen föreslår sorteringsövningar, artkunskap, vad heter föremålen på engelska, skriv en saga eller en dikt – idéerna fullkomligt sprutar. Det blir dock skapandet av en naturorm som får bli fortsättningen på övningen: sista bokstaven på ett av föremålen ska hänga ihop med första bokstaven på nästa föremål. Tillslut får någon ihop en hel cirkel med föremål och vinnarjubel utbrister.

Dagen fortsätter med Följa John där deltagarna ska härma varandras ljud och rörelser. Vidare en associeringsövning där deltagarna i grupp får säga vilka ord som dyker upp där de står kring en rosenbuske, en gammal tall, en tredelad björk och en oidentifierbar svamp. Resultatet av orden blir en gemensam dikt och samarbetet är imponerande! Efter bara några minuter presenteras romantiska verser om skira björkar, kontra hårdare tongångar med inslag av fotsvamp.

Stämningen är på topp och solen fortsätter stråla när jag lämnar gruppen efter lunch. Då har deltagarna även hunnit med en dramatiseringsövning kring ett enda ord och resten av eftermiddagen ska ägnas åt matematik och NO.

Skogen som klassrum fortsätter under hösten då lärare från Kiruna till Skurup under en eller två dagar får inspireras av naturen och utomhuspedagogik!

Håll utkik efter möjligheten att anmäla din skola till fortbildning genom Naturskyddsföreningen i skolans nyhetsbrev! Där får du kontinuerligt uppdateringar om alla våra material, fortbildningar och evenemang!