Sol, vind och… sol

Nästan hela gänget från Naturskyddsföreningens skolprogram besökte idag Egen El-parken i Katrineholm. Jan Fossi, från ETC, som driver parken visade oss runt bland olika konstruktioner som ger förnybar energi. Vi ställde frågor om olika former och typer av solpaneler och spanade på vindsnurror i alla möjliga knasiga former.

egenel2

10268183_10154105323210014_766523157_n

Hängivna soldyrkare från Naturskyddsföreningens rikskansli på besök i Katrineholm. Främre raden, Sanna Dufbäck, Agnes Vungi, Johline Lindholm, Hannah Wallin. Bakre raden, Lisa Högström, Helena Lundmark, Sophie Nordström.

Solpaneler består av ett antal solceller på en stor, ja, panel. De kan vara platta och monterade på ett snedtak eller en vägg, de kan vara välvda och sitta lite hur som helst, de kan ligga platt på mark eller tak, och de kan sitta fritt placerade så de kan vrida sig efter solens placering på himlen. Eller ja, jorden rör ju sig i själva verket runt solen, men sett ut en solcells synvinkel så flyttar solen på sig och solcellerna hänger med i svängarna.
egenel3

Det finns också solfångare, som inte är samma sak som solceller. Nepp, för solfångare fångar upp solens energi och värmer till exempel upp vatten till hushållet.  Solfångare fångar värme, solceller genererar el. Blandas ofta ihop.

egenel6Här är Jan som klampar på en solmatta. På väggen till höger om honom syns en växelriktare.

För att få fram solel behövs ett par olika saker. Förutom själva solpanelerna behövs en så kallad växelriktare. Det är en mackapär som sitter inomhus, kopplad till alla solpaneler, som gör att elen går att använda. Solcellerna omvandlar nämligen solljuset till likström, men vi behöver växelström för att kunna använda strömmen till våra eluttag, och det jobbet gör växelriktaren. Den fungerar också som ett skydd för elnätet om det skulle bli fel på spänningen eller frekvensen. Någonstans mellan solcellerna och växelriktaren ska en strömbrytare sitta, för att kunna koppla bort solcellerna. Och på andra sidan av växelriktaren ska det finnas en brytare för att koppla bort elnätet. Med en elmätare inkopplad syns det hur mycket el som anläggningen omvandlar och hur mycket som skickas ut i elnätet. Det finns också möjlighet att ha en omvandlare utan nätinkoppling.

egenel4

Egen El-parken omvandlar sol- och vindenergi till el som går ut i elnätet, och hem till din skrivbordslampa om du vill. Vill du ha förnybar el så kan du antingen byta till ett elbolag som använder 100 procent förnybara energikällor. Du kan också köpa ett gäng solceller som sitter i en elpark, och få megabillig el hem till dig. Bor du lämpligt till för att ha egna solpaneler kan du montera upp din egna solelsanläggning därhemma.

egenel1

I parken hittade vi Naturskyddsföreningens alldeles egna lilla anläggning som stod och multitaskade.

Vi i skolgänget blev riktigt sugna på solceller och funderade på hur vi själva kan använda dem på ett eller annat sätt. Vill ni i klassrummet filura mer om det här med solenergi och solceller tipsar vi om Energifallets övningar Tankar om energi och Solcellslabb. En sak att fundera över i klassen kan vara hur solcellsteknik kan användas på platser där inget elnät finns, och vad tekniken kan innebära för utvecklingen i världen.

PS. I ett växthus bygger man nu också ett eget aquaponic-system, med kombinerad fisk- och växtodling. Mer om det senare, men kom ihåg var ni såg ordet första gången… =)