Svenska skolan är fantastisk!

Sträck på er alla härliga, engagerade, kreativa lärare som vi på Naturskyddsföreningen har haft nöjet att träffa under 2013 när vi har arbetat med att utbilda utomhuspedagoger, varit med och byggt upp modellskolan i Malmö, Nya Malmö Latin och spridit vårt nya fina läromedel för grundskolan, Energifallet. Det har varit så kul att träffa er alla och vilket kanonjobb ni lärare gör!

Nu under 2014 intensifierar vi arbetet med att sprida Energifallet till pedagoger, rektorer, skolor, energirådgivare och kommunpolitiker i hela landet, så med lite tur ses vi i just din kommun.

”Energifallet i riksdagen” hade också varit en tänkbar rubrik på det här blogginlägget.

IMG_3214[1]

Jan Björklund (fp) debatterar LHU-ansvar med Hillevi Larsson (s) 14 jan 2014.

I tisdags bar det av till åhörarläktaren i riksdagen, för då var vi fyra personer från Naturskyddsföreningen som ville höra Hillevi Larsson och Lena Sommestad (s) ställa frågor till Jan Björklund om ministerns planer för att implementera och följa upp att svenska skolan lever upp till läroplanerna gällande LHU.

Naturskyddsföreningen  har precis kommit ut med rapporten ”Hållbar utveckling i skolan – var god dröj”. Den bygger på en enkätundersökning till högsta skolcheferna i Sveriges alla kommuner och 115 skolchefer har svarat på frågor om vilket stöd skolorna i kommunen får för att genomföra lärande för hållbar utveckling så som det står i läroplanerna.

Enkäten visar att utan politiska signaler om att hållbar utveckling ska prioriteras hamnar det långt ner på lärarnas väldigt långa att-göra-lista. Kommunerna pekar på behov av kompetensutveckling, men enbart var femte kommun har särskilda medel till fortbildning med fokus på lärande för hållbar utveckling.

När vi promenerade på Drottninggatan mot riksdagshuset hamnade vi av en slump precis bakom utbildningsminister Björklund så vi passade på att räcka över vår ännu varma rapport med orden ”Hej, har du den här?” Björklund ryckte till och såg först ut som att han förväntade sig att bli tårtad, men han fann sig snabbt och både ministern och pressekreteraren kunde bekräfta att ”Jo den har vi”. (Pressekreteraren hade fått den i digital form kvällen innan)

Det blev en engagerad interpellationsdebatt, där alla var överens om att styrdokumenten är bra men åsikterna gick isär om  var ansvaret för genomförandet av LHU ligger, och huruvida det finns behov av åtgärder eller om det redan fungerar som det ska?

Läs rapporten och bedöm själva. Vi på Naturskyddsföreningen vill såklart att processen speedas upp rejält. Varför vänta? Tiden är mogen sen länge, att anlägga ett hållbarhets-perspektiv på allt vi gör inklusive hur vi undervisar våra unga! Läs väldigt gärna också vår debattartikel i Dagens Samhälle idag.

Ni som vill dra ihop skolor i er kommun för en Energifallet-fortbildning kan läsa mer på vår hemsida.

Vi som jobbar med Naturskyddsföreningen i skolan tycker att ni lärare gör ett kanonjobb! Hang in there!

Debatten finns som filmklipp på riksdagens hemsida. Och om ni vill läsa den 24-sidiga, men lättlästa rapporten så finns den här.

omslag rapport