Vill du ha en propp i rumpan?

Äntligen är höstterminen här och såklart har Energifallet rivstartat! På bara några veckor har tusentals lärare beställt materialet och på vissa skolor har man redan satt igång jakten på energitjuvarna. Igår besökte jag Rindö skola, som ligger utanför Vaxholm, och snackade proppar i rumpan och hungriga fritidsledare med ett gäng treor och deras lärare Åse.

DSCF4372

Energitjuv stoppade toabesök
När jag kom till skolan hade treorna redan gjort övningen Jakten på Energitjuvarna, och det syntes verkligen! Överallt hade de markerat energislukare med energitjuvbilder.
”Det är ett jättebra sätt att få igång eleverna och de börjar direkt se saker med andra ögon”, tyckte Åse.
Det satt till och med en tjuvbild på insidan av toalocket, vilket hade skrämt en av ettorna så till den milda grad att han inte vågade gå på toa:
”Det sitter någon där inne”, viskade han.
Även fritidsledaren Erik blev utnämnd till energitjuv eftersom han käkar så mycket mat.

Vi inledde dagen med att prata om övningen Vi undersöker – hur ofta öppnas kylskåpet? Den går ut på att eleverna får göra enkla undersökningar av familjens vanor med hjälp av olika spaningskort. Varje spaningskort innehåller en fråga, till exempel Hur många timmar är datorn på under en dag? eller Hur många gånger öppnas kylen?
”Jag lät eleverna välja hur många spaningskort de ville ta med sig hem, och vissa ville undersöka allt!”, berättade Åse.

Sedan var det dags för eleverna att spela in Lilla Energiaktuellt. Klassen delades in i grupper om fyra elever: en filmade med hjälp av en surfplatta, en var programledare och två var energiexperter som svarade på riktigt kniviga frågor om hur man stoppar energitjuvarna. Kul aktivitet och ett bra tips till andra lärare!

IMG_0854

Vegetarisk kokbok med våfflor och ostkaka
Till sist avslutade vi med att diskutera Energispanarfilmen, som eleverna sett i förra veckan. Elevernas frågor var många: Fiser kossorna verkligen så mycket? Kan man sätta en propp i rumpan på alla korna? Är det inte synd om dem då? Och de rapar ju också! Kanske kan man säga åt kossorna att gå in i ett särskilt rum och rapa och fisa? Eller? Och hur är det med människofisar? Vill du ha en propp i rumpan?

Vi pratade mat och klimat en stund och kom fram till att veggomat ger färre pruttar. Därför fick alla eleverna i uppgift att fundera ut ett vegetariskt favoritrecept till nästa vecka. Tillsammans kommer alla recepten att bli en digital kokbok, som man kommer att hitta här. Glöm inte att speja efter den om några veckor – det verkar som att den både kommer att innehålla recept på Majas våfflor och Mathildas ostkaka!

 

Vill du kontakta Anna Bengtsson? Mejla henne på anna.bengtsson@naturskyddsforeningen.se

Kommentera

One thought on “Vill du ha en propp i rumpan?

Kommentering är stängd.