12 – De flög ut och fick berget som hem

Norra Älvsborg ”Nu kommer du med på onsdag när vi har möte.” Så kom Bernt Björk från Trollhättan med i Naturskyddsföreningen, tack vare några medlemmar han träffade vid en fågelsjö. Sedan dess har han varit engagerad i en massa olika insatser. Inte minst kring fåglar.

Den sista häckande falken i Sverige försvann 1976. Man startade Projekt pilgrimsfalk i Göteborg och samlade ihop de falkar som fanns utspridda i landet för att kunna rädda arten. Jag blev delaktig eftersom man satte ut ungar som föddes i projektet här i naturreservatet Halleberg.

Vi var många som var inblandade, och vi hade länge heldygnsbevakning. Ungarna satt i burar först. Vi matade dem, och när de växt färdigt öppnade vi luckan, och de flög ut och fick berget som hem. Efter 15 år utan falk började den första vilda häckningen. Idag har vi sju häckande par här.

Boven var ju miljögifterna. De slog hårt mot alla rovfåglar, men speciellt mot falkarna som tar dåliga djur. De åt gulsparvar och andra fåglar som i sin tur ätit utsäde som innehöll kvicksilver. Förbuden som kom har gjort att det sakta blivit bättre. I slutänden gynnar det ju också oss. Vi ska inte ha de där gifterna i marken där sånt växer som vi ska äta. Fåglarna är en indikator på att något är fel.

Nu är det hackspettarna som försvinner. Det finns inte skogar till dem. Det är ju en katastrof! Vi sliter på alla kanter, och det är larm på larm från både skog, hav och sjö. Men det går att förändra. Det är falkarna ett exempel på.

Nu är falkuppfödningen flyttad till Dalarna där den fortfarande behövs. Anläggningen i Göteborg tar numera hand om skadade smådjur. Jag är med i gruppen som fångar in skadade fåglar, varav vissa skickas dit för att räddas. Vi hjälper djuren, och samtidigt kan vi berätta för de vi möter om Naturskyddsföreningen och vad vi gör. Jag bjuder in de jag träffar till våra möten, de är öppna för alla – utan medlemstvång.

Bernt Björk, medlem i Naturskyddsföreningen i Trollhättan

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länsförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Människor som gör saker utöver det förväntade.

Läs fler berättelser

1 – Skaraborg – Vi hittade en plats där ett UFO hade landat

2 – Värmland – Om man tänker framåt i tre generationer, då tänker man hållbart

3 – Norrbotten – Tur att han ställde den där sista frågan