15 – Vad hade hänt om vi inte stått emot?

Gotland Efter många, många års bevakning och juridiska strider blev det plötsligt dags att resa sig från skrivbordet och bokstavligen stoppa avverkningsmaskinerna. Dagens berättelse kommer från Gotland och årets miljöhjälte, Alva Snis, och den liknar vilken polisserie som helst där konstaplarna plötsligt får rycka ut akut efter långvarig spaning.

Vi fältbiologer hade varit engagerade i Ojnareskogen på Gotland en längre tid. När sedan maskinerna närmade sig var vi en grupp som samlades där och stoppade dem – handgripligen. Och därifrån växte opinionen i frågan.
Det handlade först och främst om att skydda Ojnareskogens naturvärden. Hur ser vi på naturskydd när vi tillåter avverkning i ett område som är planerat att bli nationalpark? Och det handlade om vatten. Ojnareskogen är ett tillrinningsområde till den stora vattentäkten på Gotland. För bönderna i området, varav många är engagerade i frågan, är vattnet avgörande.

Läget var akut. Det handlade om nu eller aldrig. Och alla som kom dit visste att det var många värden som skulle gå förlorade om vi inte stoppade avverkningen. Nu vågar man nästan inte tänka på vad som hänt om vi inte stått emot.

Det som gjorde aktionen möjligt var att vi var flera tillsammans som kunde peppa och engagera varandra. Just det faktum att det var så akut gjorde nog att fler faktiskt gick från passivt till aktivt engagemang. Alla dessa människor som demonstrerade tillsammans, många som aldrig mötts förut – det ger hopp.

Jag tror att all den uppmärksamhet som vår kamp i Ojnareskogen fick hjälper andra miljöfrågor också. Det lokala stärker det globala. Och det visar för andra att det går att förändra och påverka.

Alva Snis Sigtryggsson, medlem i Naturskyddsföreningen Gotland
Mottagare av WWF:s pris Årets miljöhjälte

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länsförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Människor som gör saker utöver det förväntade.

Läs fler berättelser

5 thoughts on “15 – Vad hade hänt om vi inte stått emot?

1. Ni representerar inga fler än era medlemmar. Att då ta sig rätten att överpröva demokratiska beslut kallar jag inget annat än anarki.

• Hej Urban! Att överklaga beslut är en viktig del i rättsordningen i alla länder som har ett demokratiskt uppbyggt styrelseskick. Om det inte fanns någon möjlighet att pröva myndighetsbeslut i domstol, skulle det inte gå att få till stånd rättelse när myndigheter eller till och med domstolar överskridit sina befogenheter eller brutit mot lagarna – som i fallet med Nordkalks verksamhet i Ojnareskogen på Gotland. Särskilt när det gäller miljöbeslut anses det internationellt så viktigt att miljöorganisationer kan dra beslut inför domstol att detta reglerats i en konvention, Århuskonventionen. Sverige brister fortfarande i flera avseenden när det gäller efterlevnaden av konventionen, till exempel när det gäller skogsavverkningar och jakt på hotade arter.

• Jo, den marken var föreslagen att brytas, avverkningen skulle börja men stoppades fysiskt av Fältbiologerna och vi på Naturskyddsföreningen har jobbat i åtta år mot detta men mer på juridiskt plan. Länsstyrelsen är en sak, Naturskyddsföreningens länsförbund är en helt annan. Eller missförstår jag dig nu?

/Mona Wallin, webbredaktör

2. Obegripligt hur en skog som ojnare ska kunna engagera som nationalpark  – skogstypen är väl öns vanligaste – en stekel och nån svamp som publikdragare – ha ha – lycka till.