16 – Det finns så oerhört mycket att göra

Uppsala Var sak har sin tid. Alla hinner inte vara aktivt engagerade i en förening som Naturskyddsföreningen, hur mycket man än skulle vilja. Men en dag ändras kanske förutsättningarna och de erfarenheter man har med sig från tidigare kommer väl till användning när det är dags att engagera sig aktivt. Det hände Ingrid i Uppsala.

Som barn var jag mycket ute och lekte. På vintern hade vi en stor innergård där alla barn träffades. På sommaren hade vi en stor trädgård med egna odlingar, frukt och bär i massor. I denna trädgård fick jag automatiskt mycket viktig kunskap.

Sedan fick jag ett yrke, folkskollärare, och hade mycket med 10–12 åringar att göra.
Jag upptäckte att naturen inte var lika självklar hos dem som hos mig. Någon skrek så fort en myra kom upp på skon. De var mycket ovana vid naturen. Därför hade jag mycket undervisning och aktiviteter i skogen året om.

Jag blev också passiv medlem i Naturskyddsföreningen och Greenpeace mycket tidigt.
SNF för Sverige och Greenpeace för Världen. Jag dövade mitt natur- och miljösamvete under den mest aktiva tiden (jobb och familj) med att bara betala medlemsavgifterna. Jag är än idag medlem i båda föreningarna.

Tiden gick och jag såg via jobbet hur alla barn blev mer och mer dator-, spel-, mobil- och filmberoende. Förr kunde jag göra skidturer, cykelturer, skridskoturer men idag kan vi endast göra lite skridskoåkning på en rink och pulkaåkning i en backe.

Jag lovade mig själv att när jag blir pensionär så ska jag engagera mig i Naturskyddsföreningen. Jag ser att för mina barnbarns skull så måste världen bli bättre och det finns så oerhört mycket att göra. Jag har nu varit med om starta en lokalförening i Bålsta, och har också suttit med i en ”Handla Miljövänligt-grupp” som bland annat handlar om att välja rätt fisk.

Som gammal pedagog skulle jag vilja gå ut i skolorna och berätta om naturen och få igång Fältbiologerna. Jag har även en önskan att gå ut i Sveriges Pensionärsförbund och prata om fisk och fiske, och fiska efter eventuella medhjälpare. Pensionärer har ju tid …

Idag ser jag att jag får ut allt det väsentligaste i livet av naturen. Lugn och ro, frisk luft, hälsa, motion, mat och skönhet. Jag vet att för mig har kyrkan ersatts av naturen.

Ingrid Ljungkvist, medlem i Naturskyddsföreningen i Uppsala

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länsförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Människor som gör saker utöver det förväntade.

Läs fler berättelser

One thought on “16 – Det finns så oerhört mycket att göra

1. Så fint du skrev. Hoppas du får med dig många \”tidsrika\” i jobbet för en bra framtid för våra barn och barnbarn.
    God Jul och Gott Nytt ÅR
    Ulla Henriksson