24 – Det är vi som är de moderna

Jönköping Sista luckan. Idag är det julafton. Vi passar på att presentera kalenderns allra nyaste medlem, Lars-Erik Johnsson. Med hans berättelse tar vi också ett avstamp in i 2013 och den stora satsning Naturskyddsföreningen kommer att göra för att öka andelen ekologisk mat som läggs på våra tallrikar.

Vi tar också sats och trycker in oss i 2013 med ett citat från nedan: ”Vi Krav-bönder har bra lönsamhet och kan investera i en utrustning vi behöver för att klara det här. Det är vi som är de moderna, och många av de stora gårdarna är också Krav-odlare idag. Det är hopp!”

God jul och Gott nytt år önskar vi på rikskansliet alla er fantastiska medarbetare i hela landet. Du som ännu inte är en av våra 192 000 medarbetare önskar vi också en God Jul och hoppas att du vill vara med under 2013.

Det sägs att det inte finns så mycket spårämnen i den icke-Krav-odlade maten, men för mig handlar det om att rädda miljön och vårt dricksvatten.

Jag är Krav-bonde på Osaby Säteri utanför Växjö och arrenderar jorden av Naturskyddsföreningen. Både växtodlingen och djurhållningen är Krav-anslutet. Jag odlar utan konstgödsel och besprutning, och jag har får och nötkreatur som går fritt ute. Det är helt naturligt för mig.

Många bönder är avvaktande när det gäller förändringar. Jag brukar säga att 60-plussarna ären förlorad generation. De har den gamla tiden med sig när man fick ligga på knä och rensa, och har svårt att tänka sig sluta med besprutningen.

Och som bonde vill man att det ska växa bra. Man vill se täta fält med stora, fina ax. Som Krav-bonde får man lära sig att förstå att det inte ser likadant ut när man inte konstgödslar och besprutar.

Sämre förtjänst används ibland som ett argument att inte börja Krav-odla. Men alla kalkyler jag har sett visar att man går med vinst även ekonomiskt. Visst är skördarna mindre, men man får bättre betalt för det Krav-odlade.

Den där gröna-vågen-typen som vissa ser framför sig, som åker med en gammal grålle, de finns inte längre. Det har hänt mycket bara de senaste tio åren, och nu är det nästan tvärtom. Vi Krav-bönder har bra lönsamhet och kan investera i en utrustning vi behöver för att klara det här. Det är vi som är de moderna, och många av de stora gårdarna är också Krav-odlareidag. Det är hopp!

Lars-Erik Johnsson, medlem i Naturskyddsföreningen i Jönköping

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länsförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Människor som gör saker utöver det förväntade.

Läs fler berättelser

1. Skaraborg – Vi hittade en plats där ett UFO hade landat
  2. Värmland – Om man tänker framåt i tre generationer, då tänker man hållbart
  3. Norrbotten – Tur att han ställde den där sista frågan
  4. Halland – Äntligen får jag tala om vad jag tycker
  5. Jämtland – Man känner sig inte så ensam
  6. Stockholm – Det finns en sån kraft här
  7. Västernorrland – Vår kommun kallar sig ”eko-kommun”
  8. Blekinge – Jag vill fria världen
  9. Kronoberg – Leva och låta leva
  10. Dalarna – Med mossor, lavar och svampar som bevis
  11. Örebro – Små insatser sprider budskapet
  12. Norra Älvsborg – De flög ut och fick berget som hem
  13. Södermanland – Hitta lugnet i naturen
  14. Gävleborg – Planera för färre bilar
  15. Gotland – Vad hade hänt om vi inte stått emot?
  16. Uppsala – Det finns så oerhört mycket att göra
  17. Södra Älsvsborg – Jag lever för det här
  18. Östergötland – Trägen vinner
  19. Kalmar – Ingen skog att leka i
  20. Skåne – Allt hänger ihop
  21. Bohuslän – Vad är det som gör det så svårt?
  22. Västerbotten – Naturskyddsföreningen blev min räddningsplanka
  23. Västmanland – Att så ett frö hos kommande generationer