8 – Jag vill fria världen

Blekinge Det är många som säger att vi måste rädda planeten för kommande generationer, för de som kommer leva med konsekvenserna av hur vi bygger våra samhällen idag. Men när det kommer till kritan får kommande generationer nöja sig med att stå med plakat och skrika ramsor. Det har Kitty Ehn från Blekinge reagerat på, och hon nöjer sig inte med att klaga.

När jag skriver dessa rader befinner jag mig på FN:s klimattoppmöte, COP18, i Qatar. Detta är min andra vecka på förhandlingarna. Under min tid här har jag demonstrerat, marcherat, protesterat, manifesterat och rapporterat för att sprida mitt budskap om ökat ungdomsinflytande.

Allt började med en vanlig samhällskunskapslektion. Som en del av utbildningen om Indiens kamp för frihet skulle vi se en biografisk film om Mahatma Gandhi. Filmen skulle handla om hur Gandhi ledde den Indiska motståndsrörelsen till uppror mot de brittiska kolonisatörerna, och fick Indien att bli ett fritt land. Men för mig handlade filmen om något helt annat.

Berättelsen om Mahatma Gandhi väckte ett begär inom mig. Jag insåg där och då att världen i sitt nuvarande tillstånd är ohållbar. Att vi lever i ett system där krig, konflikter, svält och klimatkatastrofer är oundvikliga. Och att den enda möjliga reaktionen på denna insikt är att höja sin röst och kämpa för ett bättre samhälle.

Världens befolkning består till över 50 procent av människor under trettio år. Trots detta har vi unga inget reellt inflytande i klimatförhandlingarna. En och en halv miljard ungdomar är inte ens representerade här på klimattoppmötet. Vi som är på plats begränsas till att hålla plakat och skrika ramsor för att få våra röster hörda, och ses bara som arga ungdomar.

Som Fältbiolog och grön ungdom arbetar jag varje dag för att vi unga ska få inflytande över vår egen framtid. Det är vi som kommer att få leva i den 4 grader varmare värld som dagens otillräckliga klimatpolitik leder oss mot. Det är våra röster som makthavarna borde lyssna på.

Jag befinner mig just nu på FN:s klimattoppmöte i Qatar. För varje dag som går blir jag mer övertygad om att det behövs fler som höjer sin röst, som kämpar för ett bättre samhälle. Det är allas vår framtid som står på spel här i förhandlingarna. Jag kommer att fortsätta hålla plakat och skrika ramsor tills någon lyssnar, och jag hoppas att du gör detsamma. Ensam är jag bara en arg ungdom, men tillsammans kan vi göra hela världen fri.

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länsförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Det här är alltså några av de människorna som vi kan tacka för att det finns luft att andas och rent vatten att dricka. Människor som gör saker utöver det förväntade.

Läs fler berättelser

1 – Skaraborg – Vi hittade en plats där ett UFO hade landat

2 – Värmland – Om man tänker framåt i tre generationer, då tänker man hållbart

3 – Norrbotten – Tur att han ställde den där sista frågan