11 – Små insatser sprider budskapet

Örebro Hur sprider man kunskap och engagemang? Ja, det vet Jens i Lindesberg. Man skulle kunna säga att det handlar om att våga ta initiativ till aktiviteter som ger avtryck i omgivningen. Som till exempel att starta en gerillaodling i området där man bor. Men det kan också vara att föreslå en manifestation på Facebook.

Jag tror på att utvidga gränsen för omtanke. Och på att små insatser sprider budskapet om klimatet och miljön.

Ett exempel är odlingarna av frukt, bär, örter och grönsaker i hyreshusområdet där jag bor. Vi fick lite pengar av värden som vi köpte träd och buskar för. Vi förstärkte jorden med kaffesump från jobbet och hästgödsel från kompisars hästar. Många bidrog med frön och plantor. Och nästa år ska vi utöka ytterligare. Projektet har gett ringar på vattnet. Tidningen skrev om det, och flera är intresserade av att göra samma sak i sina områden. Grannar har engagerat sig i att plocka skräp, och vara med och sköta planteringarna. Ett praktiskt miljöbudskap.

Jag jobbar inom kommunen, och de senaste gångerna vi har haft miljökurser på jobbet så har vi käkat veganmat – av klimatskäl. Tänk om det blev standard att äta klimatsmart när kommunen bjuder! Om alla visste att kommunalrådet exempelvis åt vegetariskt vid alla sina möten, och det av klimatskäl, så skulle det vara en tydlig signal till många andra. Det har kanske små materiella effekter, men stora ledarskapseffekter. Man agerar själv, och det påverkar vidare.

Sociala medier har gjort spridningen av budskapet ännu enklare. Ett bra exempel är demonstrationerna kring Ojnareskogen. Några tyckte vi skulle göra något även här i Lindesberg och föreslog det på Facebook. Det resulterade i en fin ljusmanifestation, och sedan flera på andra ställen. Och det på bara några dagar från idé till aktion.

Det handlar egentligen bara om att våga, och veta att man spelar roll!

Jens Råberg, medlem i Naturskyddsföreningen i Linde

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länsförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Det här är alltså några av de människorna som vi kan tacka för att det finns luft att andas och rent vatten att dricka. Människor som gör saker utöver det förväntade.

Läs fler berättelser

1 – Skaraborg – Vi hittade en plats där ett UFO hade landat

2 – Värmland – Om man tänker framåt i tre generationer, då tänker man hållbart

3 – Norrbotten – Tur att han ställde den där sista frågan