Läsarfråga: Är närproducerat alltid bättre än ekologiskt?

Hej!
Jag har en undran: är det alltid ett bättre val att köpa KRAV o ekologiskt odlade livsmedel än t ex närproducerat ur miljö o klimatsynpunkt. Här i Värmland lanseras Lokalproducerad mat stenhårt och som ett miljövänligt alternativ. Jag upplever det som ett problem för den ekologiska maten och att den slås tillbaka på grund av det lokalproducerade.Vad har ni för syn på detta? Är det inte lite att lura konsumenten att bara för att det är lokalpruducerat så är det miljövänligt?

Hej!

Din fråga är det många som undrar över. Självklart är det en del i det hållbara att äta så mycket mat som möjligt från närproducerade gårdar, men…

Idag ser inte produktionen ut på samma sätt som den en gång gjorde. Mycket foder och insatsmedel transporteras långa avstånd till de svenska gårdarna (tex soja från Brasilien med bedrövliga miljöeffekter) för att sedan kallas lokalproducerad mat. Att något är lokalproducerat är alltså aldrig i sig miljövänligt. Se gärna vår kortfilm om soja:

httpv://www.youtube.com/watch?v=dG3Y5csPTNY

Det är mycket olyckligt att det lokalproducerade och det ekologiska ställs emot varandra, bäst vore det ju om det var både och. Jag tycker man kan fråga producenterna vad i produktionen de vill lyfta fram som ”miljövänligt” när det gäller det lokala sortimentet. Om producenterna lyfter fram korta transporter som bra för miljön så har de mycket att lära, inte minst eftersom intransporterna till en icke-ekologisk gård av insatsmedel och foder ofta är långa och helt onödiga. Transporterna är också en mycket liten del av matens klimatpåverkan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=towSthwSTec&feature=relmfu

Lycka till och ha en bra sommar!

/Emelie Hansson

Dela

Kommentera

One thought on “Läsarfråga: Är närproducerat alltid bättre än ekologiskt?

  1. Tycker att man ofta glömmer bort den stora miljönytta som finns i svensk livsmedelsproduktion, såväl konventionell som ekologisk produktion bidrar till öppet landskap och mångfald.
    Dagens definition på ekologisk produktion är inte heller något som gör valet enkelt – många krångliga och iblnad rent improduktiva regler både när det gäller djurskydd och växtodling gör inte heller valet självklart ur den aspekten.
    Anser tex att kött från konventionella djur som föds upp på enbart gräs från naturbetesmarker och obesprutad vall är ett miljövänligare val än ekologiskt kött från Brasilien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *