Bygg en dubbelholk med en vän

Går det att bygga två holkar enklare och snabbare än att bygga en holk? Ja, med den här metoden slipper du den kniviga snedsågningen som ofta gör att det är svårt att få taket att passa. Metoden passar extra bra om man är två eller flera och kan hjälpa varandra att hålla.
Vad behövs?
OBS! Använd helst ohyvlat virke.

 • En bräda till sidor, minst 240 cm, dimension 14,5 x 2,2 cm
 • En bräda till bottnar, längd 25 cm, dimension 12 cm x 2,2 cm
 • En bräda till tak, minst 50 cm, dimension 17 cm x 2,2 cm. Skruv ca (40 mm) kan användas, eller spik (galvaniserad dyckert ca 50 mm)

Gör så här

1. Såga till brädor
Det går göra holken i olika storlekar beroende på vilken dimension av brädor som finns till hands. Såga till fyra 60 cm långa sidor till dubbelholken. Såga två bottenbitar 12 x 12 cm, samt tak, ca 22 x 22 cm.

2. Skruva ihop en lång låda
Vi lade brädorna omlott så att lådan blev kvadratisk och skruvade med 50 mm träskruv. Se till att inga skruvar hamnar där lådan ska kapas i steg tre.

3. Kapa lådan snett
Såga lådan i två delar i en lagom vinkel. (Vi drog en linje mellan 33 och 27 cm från ena änden.) Det behöver inte bli exakt rakt.

4. Borra hål
Hålets storlek avgör vilka fåglar som kan flytta in. 30 mm ingång är lagom för mesar, pilfink och nötväcka vill ha 35 mm. Stare vill ha 50 mm och gärna en lite större holk.

5. Sätt på taket
Montera taket så att det går att öppna. Ett sätt är att sätta en skruv så att taket går att vrida åt sidan. Det går också att montera ett gångjärn eller spika fast taket så att det lätt kan tas av med en hammare.

6. Nu är båda holkarna klara!
Sätt upp dem, t ex genom att skruva en list på baksidan.

Hur stor ska holken vara?

Holkar behöver inte göras i någon exakt dimension eftersom de efterliknar hålträd i naturen som är skapade av bland annat hackspettar. Men det finns några saker som är viktiga att tänka på:

 • Holken ska ha tillräckligt stort hål för att fågeln ska komma in, men gärna inte mycket större för att hindra t ex skator att komma åt fågelungarna.
 • Holken ska ha grov insida så att fågelungarna kan ta sig ur holken.
 • Den ska också ha tillräckligt stor botten så att fågelboet ryms. 12 x 12 cm är lagom för mesar. 15 x 15 cm är lagom för stare.
 • Avståndet mellan ingångshålet och botten ska gärna vara minst X cm. Läs i tabeller vilka mått som passar bäst för olika arter.

Behöver man rensa fågelholken?

Det är också bra om den är öppningsbar så att den går att rensa ur. Holken behöver inte rensas varje år och t ex nötväcka och blåmes brukar vara duktiga på att städa i holken själva, men boet byggs högre för varje år, så efter några år utan rensning kan fågelungarna hamna högt upp nära hålet och kan då bli åtkomliga för rovdjur.

Hur ska holken sättas upp?

En mesholk ska gärna sitta oåtkomlig för katter, 2-3 meter upp. Den ska inte sitta i extremt soligt läge, då kan det bli för varmt på sommaren.

Dela

Kommentera

8 thoughts on “Bygg en dubbelholk med en vän

 1. Liten problem att städa holken. Det är bättre att göra det varje år. Fågellus är ett riktigt hota för unga fåglar. Idén att bygga dubbelholk är utmärkt!
  Jan

 2. Tänk så trött jag blir på alla dessa borrhål på 30 och 35 mm! Hur många håller sig med en uppsättning så stora borr? Fåglar brýr sig inte om formen på hålet: såga bort en triangel av frontbrädan eller lika gärna en kvadrat. Det har jag gjort i 20 år och med gott resultat.

 3. Svar till; Per Schillander! Det verkar som om du inte är speciellt mån om vad eller vilka som skall få tillträde till dina fågelholkar!? Enligt dig så kan även granskapets katt få tillträde??? Eller vad menar du!? Självklart så måste man tänka på entréhålets diameter med tanke på rovdjur som är ute efter färska små fågelägg eller ungar!? Det är inte speciellt svårt att borra upp ett 30mm eller 35 mm hål… Har man bara elementära baskunskaper i att snickra och har en borrmaskin så är det snart fixat! Rita en cirkel på 30-35 mm i diameter sedan utgår man får centrum av det tänkta hålet varpå man först borrar ett hål i centrum, det så kallade centrumhålet! Sedan när detta är klart så tar man och borrar med små mellanrum så många hål det krävs utefter den ritade cirkeln och när detta är gjort är det bara att knacka ut hålet och slipa till de ojämna kanterna med en slipmaskin… Vipps så har du utan större anstängning fixat dig ett centrumhål på 30-35 mm som dessutom är rovdjursäkrat genom att man även spikar i smånubb runt hålet så att varken hackspetten eller annat rov kan komma åt de små äggen eller fågelungarna! PS: Skippa även sittpinnen för varken fåglar eller fågelungar behöver denna sålänge du bygger med ohyvlat virke, denna sittpinne är bara en fribiljett för rovdjur att sitta på bästa parkett och invänta enligt dem den tilltänkta måltiden som finns inne i fågelholken… MVH: Glada Snickaren!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *