Jättegroda om jätteräka i Rapport

Scampin är skållhet i medier igen. Bra! Synd bara att Rapport lyckas göra en riktig groda i gårdagens sändning. Fattiga fiskare har inget att vinna på räkindustrin. De har allt att förlora.

Under gårdagens Rapport påstods det att en bojkott av jätteräkor kan ”drabba alla fattiga räkodlare som behöver inkomsterna från de dyrbara räkorna”, samtidigt som de visade kvinnor som samlade räklarver.

Fattiga fiskare har inget att vinna på räkindustrin. De tvingas bort från sina fiskevatten och deras jordbruksmarker förstörs. Kvinnorna på bilderna har troligtvis förlorat allt de har – deras sista chans är att tjäna några ören (ja, ören) på att fånga räklarver.  Naturskyddsföreningen samarbetar med flera fiske- och miljöorganisationer i de länder där jätteräkorna odlas. Alla är rörande överrens – de som drabbas av räkindustrin är just fattiga fiskare och bönder. 

Ni kanske kommer ihåg Gautam Mondol från Bangladesh? Hans by var självförsörjande men är nu totalförstörd av räkodlingar och barnen lider av näringsbrist. När Gautam försökte stoppa räkodlingarna i byn blev svaret tortyr och förföljelse. De räkor som produceras i hans hemtrakter säljs på vårt närmaste ICA. Gautam och andra fattiga fiskare och bönder i Bangladesh, Ecuador, Thailand, Indien, Honduras, Malaysia, Indonesien, Nicaragua och Brasilien vill inget hellre än att vi bojkottar scampi.
 
PS. Kom ihåg att både vi och WWF faktiskt är helt överrens om att dagens jätteräkor inte hör hemma på våra mattallrikar. Däremot tycker vi olika om de miljömärkta jätteräkor som eventuellt kommer att finnas på marknaden om ett par år. Storbråk? Nja.

Dela

Kommentera

One thought on “Jättegroda om jätteräka i Rapport

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *