Det surrar på kontoret

Fem miljoner blommor. Ja, så många blommor krävs för att samla in nektar till en burk honung. I samma veva som honungen tillverkas pollineras växter. Det är multitasking på hög nivå, uttrycket ”flitig som ett bi” är inte taget ur luften. Så mycket som två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen är idag pollinerade och till största delen av vilda bin. Det är alltså ett stort och viktigt jobb bina utför.

Vi inviger en egen bikupa

Idag inviger vi vår alldeles egna bikupa som du kan följa live på vår Bambuserkanal som fått namnet SURR. Till invigningen har vi bjudit in grannar, fastighetsägare, journalister, elever klass 1, 4 och 6 från Maria Elementarskola, samt biodlarna Karolina och Josefina från BeeUrban som varit behjälpliga i installationen.

Under några veckor framöver kommer vi alltså kunna följa binas framfart vid bikupan. De flyger ut ur kupan för att leta nektar i stadens parker, och i kupan bildas sedan honung. Honungen kommer eleverna i Maria Elementars skola att få, eftersom de lovat att hjälpa till med att sprida blomfrön i parkerna runtomkring, så att bina får något att äta.

Utan bin ingen frukt

Det finns 285 arter av bin i Sverige och de minskar kraftigt på grund av förändringar i det moderna jordbrukslandskapet, bekämpningsmedelsanvändningen och av sjukdomar.

Bristen på bin runt om i världen har till exempel gjort att man i Kina måste pollinera träd och blommor för hand. I USA får man transportera bin i lastbilar för att sen släppa ut dom på ställen där bin dött ut. Och i delar av Afghanistan kan man inte ens odla frukt eftersom bina försvunnit.

Den här bi-döden beror på att man använder farliga bekämpningsmedel och att man får lov att bedriva ett jordbruk som stör den biologiska mångfalden. Och vi i Sverige är tyvärr inget fint undantag. För även här håller antalet bin på att minska drastiskt.

Men det värsta är att bina bara är ett exempel. Det finns fler insekter, fåglar och växter som håller på att dö ut och det är allvarligt. För allting hänger ihop. Försvinner en art får det effekter på hela det ekosystem som ger oss mat, frisk luft, träd och blommor. Det skulle i längden kunna ge oss problem som vi inte ens kan överskåda. Brist på mat, växtlighet och fattigdom.

Naturskyddsföreningen arbetar med naturvård

Den här veckan (5–13 maj), satsar föreningen extra mycket på att uppmana alla att göra praktiska naturvårdsinsatser inom ramen för det vi kallar Naturvänliga veckan.

Våra kretsar runt om i landet anordnar olika aktiviteter, som sköta om ängar, att sätta upp pilgrimsfalkholkar och andra holkar. En massa aktiviteter då vi bjuder in människor att göra konkreta insatser för att gynna vilda växter och djur och särskilt sådana som är utsatta.

Vi försöker få politiker att sätta skärpta miljöregler för att skydda den biologiska mångfalden. Vi jobbar även för att bevara livsmiljön för många djur genom att  inventerar skogar och sköta ängar.

Du kan också hjälpa bina

Det finns lite olika saker man kan göra för att hjälpa bina på traven, oavsett var man bor;

• Skapa gröna tak genom att så gräs på taket. Det kommer snart vara gult av fetknopp som blommar.
  • Sprida ut blomsterfröer
  • Sätta ut bikupor
  • Plantera kryddväxter som timjan, mynta, salvia och lavendel.
  • Bygga vildbihotell
I det här inslaget från TV4 visar vår biolog Per Bengtsson hur man bygger ett vildbihotell med enkla medel.

Bygg%20ditt%20eget%20bi-hotell

One thought on “Det surrar på kontoret

1. Bidöden är verkligen något som oroar… Jag ska snart börja biodlarkurs för att förhoppningsvis skaffa mig egna kupor vad det lider. Fram tills dess jobbar med att plantera och så bifoder för våra vilda bi-vänner, och för humlorna så klart 🙂