Vad händer i Rio?

Efter en uppfriskande och intensiv riksstämmohelg i Falkenberg gav jag mig av mot Rio. Resan hit ägnade jag åt att försöka greppa vad som hänt under de intensiva förhandlingar som pågått inför den formella konferensen som inleds 20 juni. Delegater från världens alla hörn har i ett par veckors tid svettats för att komma överens om en så stor del av förhandlingstexten som möjligt innan ministrar och statschefer anländer för att göra upp om de sista riktigt svårknäckta paragraferna.

När det förberedande förhandlingsmötet avslutades i lördags var länderna fortfarande oeniga om formuleringar i över hälften av textens paragrafer. Grön ekonomi, reform av FN:s institutioner, civila samhällets rätt till information och rättvisa, havsmiljön, hållbart jordbruk och livsmedelstrygghet, finansiering, teknologiöverföring, patent – listan kan göras lång. Så istället för att ta en drink på Copacabana fick delegaterna vända i dörren och återgå till en extrainsatt förhandlingsrunda – nu med en delvis ny text framför sig som värdnationen Brasilien satt samman utifrån de gångna dagarnas diskussioner och som enligt textförfattarna skulle göra ”alla medlemsländer lite glada och lite ledsna också”.

Delegaterna har nu uppmanats att inte fastna i detaljer, utan istället fokusera på sådant som de absolut inte kan leva med. Jag hoppas att de lyckas.

Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen