Öppna förhandlingarna igen!

Sitter i bussen i den täta, långsamma trafiken på väg från Riokonferensens lokaler till restaurangen i Rios centrala delar där jag och Hanna Wetterstrand ska äta middag med föreningens brasilianska parter MAB. Hoppas på en trevlig kväll trots det mycket tunga besked som nådde oss under dagen idag – att en mycket svag och urvattnad förhandlingstext ligger på bordet då världens stats- och regeringschefer tar över stafettpinnen imorgon bitti.

Tjänstemännen har förhandlat klart och har kommit överens om en text som lämnar väldigt mycket att önska. I värsta fall väljer stats- och regeringscheferna den på mycket kort sikt lätta vägen och klubbar texten i nuvarande skick. I bästa fall är det några som vågar visa handlingskraft och insikt om vad som är smart på lite längre sikt och öppnar förhandlingarna igen.

Av konferensen två stora teman – reform av FN:s institutioner samt grön ekonomi för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling – bidde det knappt ens en tumme. Skrivningarna om grön ekonomi är extremt svaga. De länder som hittills försökt förgröna sin ekonomi uppmuntras göra lite mer om det är möjligt, och de som inte gjort så mycket hittills uppmuntras att börja så smått om det inte känns för jobbigt. Kraftfulla budskap om utfasning av miljöskadliga subventioner eller en global storsatsning på omställning till en fossilfri värld lyser med sin frånvaro. FN:s miljöprogram ska få lite mer muskler, men en större nödvändig reform av FN-systemet verkar inte bli aktuell.

Visst, texten beskriver ganska bra det allvar vi står inför. Men var är handlingskraften? Var är de konkreta mål, tidplaner, stora resursöverföringar och mätverktyg som är så nödvändiga och som alla vet krävs för att vi ska komma vidare?

Det är svårt att idag känna något annat än besvikelse men fortfarande har jag lite hopp kvar – att några stats- och regeringschefer tar sitt förnuft till fånga och öppnar förhandlingarna igen. Då kanske vi kan få se ett slutresultat som inger hopp och ger en känsla av att det faktiskt går att vända utvecklingen.

Johanna Sandahl, vice ordförande