Fem snabba frågor: Norman Jiwan, drömmare och palmoljemotståndare

Sawit betyder oljepalm på Indonesiska, och oljepalmer finns det gott om i Indonesien. Där det tidigare fanns grön regnskog breder plantagerna ut sig alltmer, och Indonesien är nu världens största exportör av palmolja. Norman Jiwan från Sawit Watch har rest till Sverige för att berätta för svenska företag om verkligheten bakom plantagerna.

Varför valde du att jobba med Sawit Watch och palmolja?
Jag drömde om att vara med och bidra i kampen för en bättre miljö tillsammans med andra människor. Mänskliga rättigheter går ju hand i hand med miljöfrågorna. Jag började med att jobba på Jordens Vänner, och där blev frågan om palmoljan min första uppgift, som jag sedan fortsatte med.
För mig är utveckling utan rättvisa ingen utveckling alls, det är bara utnyttjande.

Vilken framgång är du mest stolt över?
Jag är stolt över att jag stödjer lokalbefolkningarna att försvara sina skogar.

Förra året fick Sawit Watch igenom en ändring i indonesisk lag. För att demonstrera i en palmoljeplantage kunde man tidigare få upp till 5 års fängelse eller 5 miljarder rupies (motsvarande över 3 miljoner kr) i böter om man störde aktiviteter eller orsakade skador. Men nu är det inte längre så.

Vi har också påverkat Världsbankens politik. Tidigare lade Världsbanken ner miljontals dollar på att stödja expansionen av palmoljeplantager. Under 2009-11 togs ett moratorium medan världsbanken utvecklade sin strategi. Numera måste lokalbefolkningen inte bara informeras i förhand utan också ge sitt samtycke. Det är en stor framgång.

Vad hoppas du uppnå med ditt besök till Sverige?
Att träffa svenska företag och informera dem om situationen i Indonesien så att vi kan arbeta tillsammans mot allt större hållbarhet.  Indonesiens regering planerar stora avverkningar av regnskog i framtiden för att ge plats till fler plantager. Det vill vi stoppa, och vi vill undvika att nya konflikter uppstår.

Vad är den största utmaningen i framtiden?
Att få en distributionskedja som tar ansvar för produktionen av palmolja hela vägen från plantagerna till konsumenterna. Det är en stor utmaning!

Från Sawit Watch till Naturskyddsföreningens medlemmar – vad är budskapet?
Som världsmedborgare är det er rättighet att vara solidarisk med folk i andra delar av världen som påverkas av er konsumtion. Det är er rätt att få veta hur natur och människor påverkas, så att ni kan fatta ansvarsfulla beslut.

Missa inte Naturskyddsföreningens uppföljning om palmoljefrågan på webben senare i höst!

Norman Jiwan arbetar för Sawit Watch, en Indonesisk NGO som är djupt engagerad i palmoljefrågan. Läs mer om Sawit Watch och andra miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen samarbetar med på vår globala karta www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/globalt-arbete.

2 thoughts on “Fem snabba frågor: Norman Jiwan, drömmare och palmoljemotståndare

• Hej!

Om man absolut vill välja bort palmolja kan det vara
      trixigt då det kan ingå palmolja i vad som enbart deklareras som
      ”vegetabiliskt fett”, för övrigt blir det till att läsa på
      innehållsförteckningen vad det gäller livsmedel främst. Från och med 2014, pga.
      en EU-förordning, måste livsmedel deklareras med exakt vilket fett som ingår
      och då blir det tydligt var palmolja finns.

Palmolja ingår många gånger i kex, müsli, viss snabbmat som nudelsoppor etc samt i kosmetika, tvål och schampo för att nämna några produktgrupper.

Ekologisk palmolja är ett bra
      alternativ. I tillägg till det kan palmolja många gånger ersättas med andra
      vegetabiliska oljor gjorda på raps, solros och majs.

Med vänlig hälsning,

Maria Rydlund