1 – Vi hittade en plats där ett UFO hade landat

Skaraborg Det här är en berättelse som börjar när Ulrika var barn. Glädjen att som barn ha en magisk skog att leka i och sorgen över att skogen försvann. Men Ulrika valde att inte stanna i sorgen, för henne ledde den till handling.

Jag växte upp i Tånnö, en by mellan sjön Vidöstern och en stor skog. I den skogen vistades vi barn.

Mosstäcken, så tjocka att man kunde studsa på dem, en kristallklar tjärn med gula löv på bottnen (guldpengar i vår fantasi) och den höga salen av gamla granar var våra lekplatser. Gränsen mellan saga och verklighet var flytande.

Vi hittade en plats där ett UFO hade landat… Under nattspårningen med scouterna, då månen lyste så allt blev vitt, bytte skogen skepnad och det blev många möten med skogens väsen, älgar, rådjur och rävar.

Sorgen då mina skogar skövlades var stor. Jag läste samtidigt boken ”Hjälp! Rädda vår planet!”. På omslaget sitter ett riktigt plåster på bilden av jordklotet. Och stora händer pekar ut människan som ansvarig för all miljöförstörelse. Sorgen gav näring åt en ilska som i sin tur ledde till ett engagemang i Naturskyddsföreningen.

Ilska och oro är ofta en förutsättning för agerande, men kan bli förtärande. Ett år med köpstopp för kläder ledde mig till ny kreativitet. Det blev ett roligt år! Och kreativitet är en av de viktigaste förmågorna vi behöver ha inför framtidens miljömässiga utmaningar. Här i Hjo har vi bland annat omsatt det i våra ”miljöverkstäder” för kreativt skapande med begagnade prylar.

Källan med guldmynten i skogen, som numera bara finns i mitt minne, hämtar jag ännu kraft ur. Och det finns andra källor i skogen, och barn som behöver leka vid dem.

Ulrika Winterfeldt, medlem i Naturskyddsföreningen i Skaraborg

En ny imponerande historia varje dag ända fram till jul

I Naturskyddsföreningens länskförbund och lokalföreningar arbetar människor på sin fritid för att de någon gång, av någon anledning har upptäckt att miljön och naturen behöver en röst. Det här är alltså några av de människorna som vi kan tacka för att det finns luft att andas och rent vatten att dricka. Människor som gör saker utöver det förväntade.

One thought on “1 – Vi hittade en plats där ett UFO hade landat