Vårt internationella arbete fortsätter

Årets klimatförhandlingar har nyss avslutats. Flera av Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer har varit i Doha under hela eller delar av konferensen och bidragit på olika sätt.

Satsningar på förnybar energi efterfrågas från CDI i Uganda

Även Timothy Byakola och Edward Nyakahuma  som representerar CDI (Climate and Development Initiative) från Uganda har haft möjlighet att träffa sin delegation. De förordar framförallt satsningar på förnybar energi i Uganda.  Tristen Taylor från  Earthlife Africa Jhb lade ner mycket tid och energi på att samordna civila samhällets deltagande i COP17 i Durban förra året och tycker därför att det är ganska skönt att komma hit för att främst nätverka.

CSE i Indien hjälper till med medierapporteringen

Chandra Bhushan är här tillsammans med flera kollegor från CSE (Centre for Science and Environment) i Indien och följer förhandlingarna noga. Varje dag har de möte med ett gäng utvalda journalister från Indien för att diskutera vad som händer i förhandlingarna. På så sätt bidrar de till en fördjupad medierapportering kring klimatförhandlingarna i Indien.

EMG i Sydafrika satsar på klimatanpassning av jordbruket

Noel Oettle från EMG (Environmental Monitoring Group) i Sydafrika jobbar framförallt med klimatanpassning av jordbruket. Han har deltagit i heldagskonferenser om både jord- och skogsbruk som arrangerats vid sidan av förhandlingsprocessen och blivit inbjuden att sitta med som expert i paneldiskussioner på olika side events. Han tycker det är synd att de stora sidoarrangemangen ägt rum i centrum av stan istället för i samma konferenscenter som förhandlingarna. Sannolikheten är då näst intill noll att någon av förhandlarna kommer förbi för att lyssna.

Lyft fram anpassningsfrågorna, säger BARCIK i Bangladesh

Sukanta Sen och Touhidul Alam är här som representanter från BARCIK (Bangladesh Resource Centre for Indigenous Knowledge) i Bangladesh. De har deltagit i dagliga avstämningsmöten med den bangladeshiska delegationen och på så sätt hållit sig uppdaterade kring vad som händer och kunnat berätta för förhandlarna vad de tycker är viktigt. De tycker att anpassningsfrågorna kommer alltför mycket i skymundan i förhandlingarna.

AIPP i Nepal diskuterar med urfolk från olika delar av världen

Lakpa Nuri Sherpa från Nepal jobbar för AIPP (Asia Indigenous People’s Pact) med kontor i Chiang Mai, Thailand. Han berättar hur AIPP har arrangerat side events i Doha och samlat företrädare för urfolk från olika delar av världen till gemensamma diskussioner. Resultatet har blivit en gemensam ”submission” om deras ståndpunkter kring REDD+ som kommer att skickas till UNFCCC. Som nätverksorganisation bjuds de inte in till direkta samtal med förhandlarna, men det har de löst på sitt eget sätt:

–          Innan konferensen har vi gjort en lista på alla delegater från de länder där vi jobbar. Vi lobbar mot dem före och efter klimatkonferensen. Det är viktigt att vara här så att vi kan skapa bättre kontakt med dem, men det verkliga påverkansarbetet sker innan och efteråt, säger Lakpa.

Vårt arbete tar alltså inte slut här. Tillsammans med våra samarbetsorganisationer kommer Naturskyddsföreningen fortsätta att ligga på våra politiker för att de ska fatta modiga beslut. För allas vår skull.

Blogginlägget är skrivet av Anna Axelsson, sakkunnig internationella klimatfrågor.