Giftfria förskolor åt ungarna!

Varenda liten kotte ska kunna leva och leka i en så giftfri miljö det bara går. Det har vi bestämt oss för. Mindre hormonrubbande damm att andas in för ungar som gillar att bygga koja under bordet och inte är så insatta i EU:s gränsvärden för skadliga kemikalier alltså. 2013 blir året när vi sätter dessa positiva krafter i rörelse har vi tänkt oss.

Redan under förra året drog vi igång genom att göra en liten film om kemikaliecocktails i våra kroppar. Stora som små. För att få fler att få upp ögonen för att det här med små giftrester i allt runt omkring oss är oacceptabelt, eller… ja, inte riktigt klokt helt enkelt. Du kanske är en av de över 50 000 (!) som redan har sett filmen och spritt den vidare? Tack! Om inte kan du göra det här.

Så varför just förskolor? Jo, därför att barnen är minst och påverkas mest. De kryper oftare bland damm och tuggar på mer plastprylar än vuxna. De växer och får i sig mer skadliga kemikalier i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna. Dessutom har de inte haft ett dyft att säga till om. Så det känns rimligt att börja reningen av vår kemikaliestinna samhällskropp där. Förresten är barnen framtiden. Det säger vi hela tiden. Då är det väl bra att ta extra bra hand om ungarna tänker vi. Och inte utsätta dem för ett kollektivt kemikalieexperiment med osäker utgång.

Vi har börjat grundligt. Genom att skriva ihop en rapport om plast och kemikalier i samhället. Den första delen är vi redan klara med. Den handlar om vilka skadliga ämnen som finns i plast och som barn umgås med dag som natt. Och vad du kan göra som förälder.

Nästa steg blir att få med oss kommuner och förskolor, föräldrar och andra på en rejäl giftsanering av förskolor. Vi fortsätter att rapportera hur det går här på bloggen. 2013 kommer att bli ett bra år. Det känner vi på oss.

9 thoughts on “Giftfria förskolor åt ungarna!

1. Heja Naturskyddsföreningen! Barnen är det viktigaste vi har och de ska inte få vistas i en dålig inomhusmiljö på förskolor och skolor bara för att det ska vara så kostnadseffektivt som möjligt. Vi behöver veta hur det faktiskt står till på förskolorna och skolorna, vilka risker vi utsätter barnen för och vad det kan kosta individerna och samhället längre fram. Kämpa på!

2. Hej! Jag jobbar på förskola och tycker det här jätteviktigt och intressant! Men, det finns inga dagis. Jag skulle aldrig rätta en förälder som pratar om ”dagis” för jag vet att de använder det som ett ”smeknamn” för förskolan – men ni skriver om både ”dagis och förskolor”. Förskolan är för barn 1-5 år.

• Hej! Även vi valde att använda smeknamnet här eftersom många föräldrar använder det. Men självklart har du helt rätt. Det är förskolor vi pratar om och vi lovar att vara tydligare med det framöver! /Jonas Lindquist, webbredaktör Naturskyddsföreningen

3. En sån bra kampanj! Personalen på förskolorna vill barnens bästa men deras kunskap ligger inom det pedagogiska och inte inom kemi och miljö. För inte så länge sen fick jag påpeka att en trasig laptop är miljöfarligt avfall och inte lämpar sig för lek och utforskning för små barn. Viktig kunskap som gäller barnens hälsa saknas.

4. Barnen är vår framtid och ska absolut ha en bra miljö, både hemma och i förskolan. Det är inte bara ”gifterna” i plasten, som skadar barnen utan även innemiljön med dålig ventilation, buller, felaktiga städrutiner, dålig hygien, fuktskador, smittämnen, mat, mm. Förskolebarn är i en känslig ålder och måste få bygga upp sitt immunförsvar i lugn takt och inte bli utsatta för ”miljöchocker” varken kemiska eller mikrobiologiska.

5. Hejsan!
    Jag har en glad nyhet! Vi beslutade i tisdags i Forshaga om att ersätta hormonstörande material på kommunens skolor och förskolor!
    Jag måste säga att det har varit enklare än jag förväntade mig att driva igenom det hos oss. Det har snarare varit väldigt uppskattat i alla politiska läger och hos tjänstemännen!
    Jag hoppas verkligen 2013 blir året då hormonstörande ämnen fasas ut från leksakerna, matförpackningar, förskolor och i hemmen mm!

Använd gärna Forshaga som exempel att det går och varför inte skicka in medborgarförslag eller motioner på detta i era hemkommuner. Den som vill får mycket gärna använda min motion som finns i den här länken, välj KF 20130129 kallelse och på sid 125 kommer motionen, http://www.forshaga.se/kommundemokrati/politikochpaverkan/kommunfullmaktige/kallelserprotokollochhandlingarinforkommunfullmaktige.4.18f59cc7120c5a2856b80008432.html

• Hej Lars-Ola! Fantastiskt! Bra jobbat! Jag tar gärna din motion och kollar på den utifrån vårt projekt Giftfria förskolor och sprider i Kemikalienätverket! Tusen tack!

• Jag skulle också gärna vilja ta del av motionen, men hittar den inte! Kallelsen består bara av 3 sidor verkar det som?