Dags för action mot hormonstörande ämnen

Ja, hormonstörande ämnen i vår vardag kan ha kopplingar till cancer, diabetes och fetma. WHO:s nya rapport – en genomgång av tio års världsledande forskning – bekräftar det vi länge ropat och bråkat om. Nu är det dags att gå från ord till handling tycker Naturskyddsföreningens miljögiftschef Ulrika Dahl.

Nu har det släppts ännu en rapport som visar att hormonstörande ämnen är ett problem. Rapporten är utgiven av FN och Världshälsoorganisationen (WHO). Tunga instanser backar nu alltså upp det Naturskyddsföreningen sagt i flera år. Vi är glada över att frågan uppmärksammas än en gång, men hoppas samtidigt på att se mer handling. Action talks.

För dålig koll på farliga ämnen

Så vad står det då i den nya rapporten? Jo, att det finns starka samband mellan hormonstörande kemikalier och vanliga folkhälsosjukdomar. Att det är runt 800 kemikalier som misstänks kunna påverka hormonsystemet. En ledande forskare på området anser att dessa kemikalier bör regleras omgående. Och det står att dessa kemikalier – som används på marknaden, i prylarna i våra hem och på förskolan – ofta inte har testats tillräckligt för att vi ska veta om de är farliga eller inte.

Vad kan hända?

Rapporten berättar om kemikalier kopplat till bröstcancer, låg spermiekvalitet, missbildade könsorgan, för tidiga födslar, låga födelsevikter, prostatacancer, testikelcancer, fetma, diabetes och tidigarelagd pubertet. Det drabbar den enskilde och kan vara väldigt dyrt för samhället i form av sjukvårdskostnader.

Foster, barn och tonåringar mest utsatta

Miljögifter transporteras globalt. De kommer med vind och vatten, men även genom import och export av vardagsprodukter. Många kemikalier kan släppa från produkten och samlas i damm och luften vi andas. Vi får dem också i oss via smink, hygienprodukter och maten vi äter. Barn utsätts ofta i högre grad än vuxna, på grund av att de har mindre kroppsvolym samt att de oftare får i sig damm från inomhusmiljön eftersom de suger på händerna och på saker som legat på golvet. I hemmen, på förskolor, skolor och arbetsplatser utsätts människor för många av dessa kemikalier genom de produkter som köps och används. De mest känsliga stadierna är under kritiska perioder av utvecklingen, som under fosterstadiet och puberteten.

Hur stort är problemet egentligen?

”Men, hur stort problem kan det här vara?” brukar jag få höra. Men, titta runt omkring dig. Par som har svårt att få barn, alltför unga får cancer, några kämpar med fetma. Det är sant att det även finns flera andra faktorer som kan spela in, som hur mycket man tränar, vad man äter, ärftliga komponenter med mera. Men många forskare tror att den snabba ökningen av sjukdomarna och tillstånden kan inte förklaras enbart av detta.

Kom igen, nu avgiftar vi förskolan!

På Naturskyddsföreningen har vi länge ropat högt i den här frågan. För vi tycker att våra barn har rätt till en schysst start i livet. Nu startar vi projektet Operation Giftfri Förskola för att hjälpa förskolor och kommuner att skapa en inomhusmiljö för barnen som är fri från farliga kemikalier. Vi uppmanar alla kommuner att höra av sig till oss och haka på. Under året drar vi också igång en kampanj för att få fler att välja ekologisk mat – ett enkelt första steg för att få i sig färre oönskade kemikalier.

Ulrika Dahl, chef för miljögiftsavdelningen på Naturskyddsföreningen

Operation Giftfri Förskola

Du som jobbar inom kommunen och vill veta mer eller vara en del av projektet Operation Giftfri Förskola, mejla Ulrika Dahl: ulrika.dahl@naturskyddsforeningen.se

Du som är förälder eller jobbar inom förskolan och vill bidra är också varmt välkommen att ta kontakt. Mejla Ylva Grudd i Naturskyddsföreningens kemikalienätverk: ylva.grudd@naturskyddsforeningen.se

Stöd vårt arbete

Naturskyddsföreningens arbete för en giftfri vardag

Gå med i vårt kemikalienätverk

Läs rapporten

WHO:s rapport State of the science of endocrine disrupting chemicals – 2012

Svt:s Aktuellt om WHO-rapporten

Se inslaget i Aktuellt 19 februari om WHO:s rapport och Solstugans förskola i Uppsala där föräldrarna tagit saken i egna händer (inslaget startar vid 23:50)

12 thoughts on “Dags för action mot hormonstörande ämnen

1. Pingback: Matkärlek
  2. Äntligen! Känns som att hela miljörörelsen stannade av när den blev kapad av klimatalarmisterna. Kanske äntligen dags med krafttag nu mot utfiskning, det enorma missbruket av plast, miljögifter etc., utan att ständigt åberopa mängden CO2 som enda politiskt korrekta miljövariabel…

3. Ett tips om hjälp att undvika hormonstyrande produkter:
    Jag har laddat ner en norsk app som heter Hormonsjekk. Med den kan man kolla hygienprodukter genom att scanna streckkoden. Alla produkter finns inte med, men man kan då lägga till produkter om man ser i innehållsförteckningen att något av de hormonstyrande ämnena finns med (de är listade i appen). Ju fler som lägger till produkter desto bättre blir den. Man kan även lägga till bra produkter som är fria från hormonstyrande medel, när någon scannar produkten blir det grönt ljus.

Sök på Hormonsjekk så hittar ni den

4. Jag chattade med IKEA idag och ställde en fråga huruvida de använder bromerade flamskyddsmedel i sina produkter, men de sa att de inte använder flamskyddsmedel. Vet ni om det är på detta vis och att man kan köpa deras möbler och vara trygg med deras svar?

• Hej Eddie!

Jag har kollat upp saken med Ulrika Dahl som är chef över miljögiftsavdelningen här på rikskansliet. Hon har en del kunskaper om IKEAs produkter, och det stämmer som de säger till dig. IKEA har inga bromerade eller klorerade flamskyddsmedel i sina produkter, undantaget elektronik.

Mvh, Mona Wallin, webbredaktör

5. Diabetes typ 1 eller 2? Extremt avgörande skillnad.

Har artikelförfattaren grundläggande kunskap om skillnaden de emellan?